ULTIMA ORĂ

Președintele Iohannis la întâlnirea cu președintele Poloniei, Andrzej Duda: ,,Vrem să întărim flancul estic”

Președintele României, Klaus Iohannis, se află într-o vizită oficială în Polonia la invitația președintelui Andrzej Duda. Cei doi lideri au discutat despre «Summitul Celor Trei Mări» și despre pregătirea Summitului NATO, care se va desfășura în septembrie, la București. Inițiativa celor Trei Mări (ITM), lansată de președinții Poloniei și Croației, Andrzej Duda și Kolinda Grabar-Kitarović în 2015, include în prezent 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră (BABS). Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

,,Am discutat despre pregătirea Summitului NATO și despre «Summitul Celor Trei Mări». Este evident că suntem interesați de securitatea flancului estic. Toată lumea a înțeles importanța apărării flancului estic. O chestiune foarte importantă. Apărarea începe de acasă, iar împărțirea sarcinilor presupune și împărțirea cheltuielilor. Am alocat 2% din buget pentru apărare. Astfel am reușit să realizăm multe lucruri, mari programe au fost demarate deja, fiind benefice nouă dar și întregii NATO.

Solidaritatea aliaților este deosebit de importantă și amândoi am subliniat relația transatlantică. Pentru NATO este vital, dar și pentru UE. Întâlnirea de anul viitor din UE sperăm să ne pună în situația în care vom putea să constatăm că avem o creștere a eficienței alianței. După reușita de anul trecut de la Varșovia, vrem să facem următorul pas împreună, la Summitul Celor Trei Mări și ne dorim și un forum economil. Sperăm și pe sprijinul SUA dar și UE și pe o prezență bună.

Relația noastră este foarte bună și o s-o întărim și vom aduce un aport de întărire a NATO și UE, a precizat președintele Iohannis”.