ACTUALITATE, POLITICĂ

Preşedintele Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut astăzi, joi 30 mai 2019, o conferinţă de presă pentru a face precizări în urma încheierii procesului electoral privind referendumul. El a subliniat importanţa votului şi a numărului mare de participanţi la referendum şi a convocat partidele la consultări pentru a stabili paşii următori pentru a pune în practică rezultatul referendumului.

”S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că 6.500.000 de români au răspuns cu „DA” la cele două întrebări. Mai exact, la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns șase milioane și jumătate de români cu „DA”. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament în prima fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”, a menţionat preşedintele.

Referitor la posibilitatea ca Guvernul să blocheze în vreun fel procesul de modificare a Constituţiei, preşedintele Iohannis a declarat că nu crede că se va bloca nimic fiindcă deja de la început marea majoritate a politicienilor au spus că sunt de acord cu aceste modificări, poporul a votat în proporție covârșitoare pentru aceste schimbări. “În fond, nu cred că există vreun fel de problemă în a transpune aceste modificări în Constituție. Sincer, eu nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției fiindcă ultima dată aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificări trebuie operate și cred că este foarte bine posibil. Așa cum am spus ieri, voi forma un grup de lucru care trebuie să caute soluții și le voi propune celor care pot transpune pe urmă în legislație sau în hotărâre de guvern aceste soluții. Am început deja câteva discuții informale și sunt convins că se găsesc soluții rapide pentru a nu repete acest fiasco la alegerile prezidențiale din această toamnă”,  a mai precizat preşedintele.