Președintele Klaus Iohannis la deschiderea Bookfest: ,,Am dorit să subliniez rolul esenţial al cărţii în păstrarea memoriei unui popor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat,astăzi, la deschiderea Bookfest, că un eveniment dedicat cărţii reprezintă întotdeauna un prilej de bucurie pentru cititori, un semn de normalitate pentru cultura română, dar şi o dovadă a responsabilităţii faţă de tineri.

,,Bookfest continuă tradiţia iniţiativelor precedente şi ne demonstrează că în România există destui cititori, scriitori şi edituri care nu şi-au pierdut încrederea în industria cărţii şi în viitorul cuvântului scris”, a precizat președintele în deschiderea salonului de carte, care a mai spus că există o ,,legătura dintre carte, educaţie şi consolidarea democraţiei”.

,,Putem să observăm cu uşurinţă că lucrurile care sunt garantate, pe care le avem, nu ne preocupă foarte mult. În schimb, lucrurile pe care nu le avem ne preocupă excesiv de mult. Generaţia noastră a avut relativ puţin acces la informaţie, pe care am căutat-o asiduu”

,,Am acordat Înaltul Patronaj Salonului Internaţional de Carte Bookfest în anul Centenarului pentru că am dorit să subliniez rolul esenţial al cărţii în păstrarea memoriei unui popor, în dezvoltarea conştiinţei sociale şi naţionale, şi pentru că mă număr printre cei care cred în legătura dintre carte, educaţie şi consolidarea democraţiei”, a mai spus şeful statului.

,,Astăzi, când ne uităm în jur şi vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării şi difuzării cuvântului scris, pentru că ştim cât de preţioasă este libertatea de expresie”, a adăugat președintele el, precizând totdată că ,,suntem datori să apărăm dreptul la exprimare şi, în egală măsură, să înţelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertăţii cuvântului”.

El a vorbit și despre situaţia analfabetismului funcţional în ţara noastră.

,,De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români şi să modernizeze infrastructura publică dedicată cărţii. Toate acestea pot contribui la creşterea gradului de cultură a românilor şi la dezvoltarea nivelului general de educaţie. Impactul unor astfel de politici publice se va resimţi în mod direct în evoluţia economică, socială şi democratică a ţării noastre (….) numeroase studii arată că rezultatele şcolare ale elevilor sunt determinate de resursele educaţionale disponibile acasă, iar în România o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi. De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români şi să modernizeze infrastructura publică dedicată cărţii”, a încheiat președintele Iohannis.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.