Preşedintele Klaus Iohannis la Iaşi: ”Am venit de la o adunare dedicată educației românești”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat sâmbătă, 11 mai a.c., la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la evenimentul de lansare a volumului „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Preşedintele a evidenţiat rorul instituţiilor europene, a rolulrilor celor care exercită funcţii în Uniunea Europeană dare a intrat şi în dialog cu participanţii şi s-a referit şi la problemele politice cu care se confruntă ţara.

”Dați-mi voie prima dată să vă spun ceva despre Iași. Evident că mie îmi place aici, la voi! De asta tot vin. Mulțumesc! Un oraș foarte frumos, foarte primitor. Vedeți, am venit de la o adunare dedicată educației românești. Foarte fain oraș, nu ai nevoie de niciun jandarm să vii de acolo până aici și chiar am avut impresia că unii s-au bucurat că ne-au văzut venind încoace, ceea ce mă încurajează. Și faptul că sala este plină. Încet, încet mă obișnuiesc și cu lumina și văd că sala este chiar plină.

Pentru mine, ca autor al acestei lucrări, este o încurajare. La început, colegii mei v-au prezentat un film, dar pot să vă spun că am avut alaltăieri un Summit mai frumos decât a fost în acest film, un Summit unde s-au petrecut lucruri importante. Cel mai important lucru însă, și cred că în acest context al Europei merită spus, pe 9 mai Europa a venit în inima României. A fost o reușită!

Această carte a apărut fiindcă am constat un interes crescut în rândul românilor pentru afaceri europene. Acest interes crescut trebuia satisfăcut. Oamenii au început să întrebe, cum este cu Comisia Europeană, cu Consiliul European, ce face un Comisar, ce face un om care lucrează pe fonduri europene, și așa mai departe, dar și multe, multe alte teme, și legate de modul în care funcționează Uniunea Europeană, și legate de modul cum se relaționează cu alte chestiuni de interes. De exemplu NATO, schimbările climatice au început să fie discutate din ce în ce mai des. Eu sunt pro-european, am declarat acest lucru și am scris o carte. Dar fără să scriu această carte, știți ce am descoperit? Că și românii sunt pro-europeni! Vă felicit!

Noi, românii, nu am ajuns în Uniunea Europeană din greșeală. Noi, românii, am ajuns în Uniunea Europeană, în Europa fiindcă acolo am dorit să ajungem, și nu ieri, de alaltăieri. Pașoptiștii au dorit să facem parte din lumea modernă cum se numea atunci, din Europa. Și generațiile care au urmat, toți politicienii responsabili au luptat pentru modernizarea României, pentru ca România să facă parte din democrațiile europene consolidate. Și am ajuns! Ne-am dorit și am ajuns în Europa. Ca să ne trezim astăzi cu un infractor în vârful statului care ne spunea acum câteva ora că Iohannis și-a chemat șefii la Sibiu… Stăpânii! Atât au înțeles ei din toată treaba asta. Este păcat, este foarte păcat, fiindcă Iohannis a chemat conductorii Europei în centrul României. Fiindcă și noi suntem europeni și am dovedit-o!

Cum a apărut acest interes pentru afacerile europene? Un pic poate am contribuit și eu că am reprezentat România în Consiliul European. S-a vorbit mult și frumos mult timp despre România. Am ajuns să contăm și instituțional fiindcă avem acum, de la 1 ianuarie 2019 până la mijlocul anului, Președinția Consiliului Uniunii Europene, o chestiune mai degrabă tehnică. Prin rotație, toate statele conduc formațiunile de miniștri ale Uniunii Europene, aceasta este de fapt Președinția UE. Avem bun specialiști acolo la Bruxelles și ne-am făcut treaba bine. Doar acasă facem prost. Atacăm – ei atacă, nu noi – atacă justiția, atacă independența justiției, și în loc să fructificăm așa cum se cuvenea această ocazie senzațională de a fi luați în seamă în Europa, PSD-iștii ne-au dus în discuția despre statul de drept, despre viitorul democraţiei în România și acum, la adunări populare, infractorul șef sau șeful infractorilor, depinde cum vreți să o priviți, începe să atace Uniunea Europeană cum că ne-ar dăuna. Auziți ce tâmpenie! Ca și cum noi toți am fi proști! Ei ne atacă! PSD ne atacă bunăstarea, ne atacă România. Dar nu despre asta am venit să vorbim. Noi vrem să fim europeni! Dacă ei vor altceva, atunci să se retragă și să ne lasă să ne facem treaba cum știm noi mai bine. Câte ceva despre asta găsim în cartea „EU.RO.” Am scris-o pentru omul de rând interesat. Nu este o carte de specialitate, nu este un dicționar european, nu este o carte care vrea să lămurească definitiv și ultimativ toate temele legate de Bruxelles, de Uniunea Europeană.

Ceva tot trebuie să mai spun mai politic. Multă lume crede că Uniunea Europeană este la Bruxelles. Nimic mai fals! Uniunea Europeană este la noi, la fiecare dintre noi, europenii. Noi suntem Uniunea Europeană, voi, cu moderatorul, cu mine, cu toții românii de afară, noi suntem Uniunea Europeană! Și asta nu este o descriere care să sune bine pentru dumneavoastră, aceasta este realitatea. Uniunea Europeană este un proiect unic. De când există oameni pe pământ nu a existat un astfel de proiect al democrației, al libertății, al prosperității, al statului de drept, al securităţii, și de aceea vrem să fim acolo, fiindcă ni se potrivește! Noi suntem Europa și Europa este România! Acesta este adevărul și ca să înțelegem cum se funcționează în aceasta Uniune am scris această carte. Nu uitați niciodată, dacă vin unii și vă spun că nu știu ce se hotărăște la Bruxelles… Nu! Noi toți hotărâm! De aceea ne întrunim liderii europeni ca să hotărâm împreună. Suntem toți egali. În Consiliul European fiecare stat are un reprezentant, un vot și toți împreună hotărâm viitorul Uniunea Europeană, și pe 9 mai, acum 2 zile, noi ne-am întrunit în inima României și am hotărât cum mergem împreună, uniți mai departe. Noi vrem Uniunea Europeană, noi dorim să o construim împreună ca pe un proiect solid pentru oameni, iar cine nu-și doreşte acest lucru nu are decât să stea la margine”, a precizat preşedintele.

După dezbaterea de tema educaţiei şi lansarea de carte, preşedintele a participat la mitingul organizat de Partidul Naţional Liberal în Piaţa Unirii, unde s-au adunat aproximativ 8 000 de simpatizanţi PNL.

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.