ACTUALITATE

Președintele Klaus Iohannis participă la Consiliul European din 14-15 decembrie. Apărarea europeană, Brexit și Uniunea Economică și Monetară, sunt subiectele ce vor fi discutate de liderii europeni

Pe 14 și 15 decembrie va avea loc Consiliul European, cel care va reuni șefii de stat și de guvern ai UE.

Liderii europeni vor evalua progresele înregistrate în cele trei domenii din prima fază (drepturile cetățenilor, Irlanda/Irlanda de Nord, decontul financiar). In funcție de rezultatele negocierilor pentru perioada de tranziție va fi însă, posibil să se creeze trei categorii drepturi de care vor beneficia):
-cetățeni europeni deținători de drepturi și membrii familiilor acestora care se află sub incidența acordului de retragere;
-cetățeni europeni care se vor stabili în UK după finalul eventualei perioade de tranziție și care vor intra sub incidența legislației naționale britanice și, eventual, sub incidența viitoarelor acorduri dintre UE și Marea Britanie;
-cetățeni europeni care se vor stabili în UK în perioada de tranziție (rămâne de clarificat în negocieri care va fi statutul acestora la finalul perioadei de tranziție Exportul prestațiilor de securitate socială va rămâne neschimbat pentru cetățenii europeni care trăiesc în Regatul Unit.

În ceea ce privește procedura pentru dobândirea dreptului de ședere permanentă în UK, situația studenților și a persoanelor inactive economic este mai delicată în ceea ce privește dovada deținerii unei asigurări de sănătate complete, deoarece, potrivit practicii autorităților britanice, ei nu pot obține dreptul de ședere permanentă, chiar dacă îndeplinesc celelalte criterii (ex., ședere continuă de 5 ani), dacă nu au un card european de sănătate (EHIC). În prezent, majoritatea studenților români se bazează pe înregistrarea automată în sistemul NHS, motiv pentru care nu dețin EHIC. În prezent, autoritățile britanice nu acceptă înregistrarea la NHS ca dovadă a deșinerii unei asigurări medicale complete în cadrul procedurilor pentru obținerea dreptului de ședere permanentă. Potrivit notei tehnice publicată recent de Guvernul britanic, intenția UK este de a nu mai verifica dacă cetățenii dețin asigurarea medicală completă.

În privința migrației, cei 28 de șefi de stat sau de guvern vor încerca să aducă sub un numitor comun cele mai potrivite soluții pentru abordarea problematicii, atât în ceea ce privește dimensiunea sa internă, dar și cea externă. Ar putea fi, de asemenea, abordate mai multe problematici de politică externă.

În prezent situația este sub control pe toate rutele migratorii, potrivit Consilului European. Pe ruta centrală mediteraneană, a avut loc o scădere cu 67% a numărului de sosiri ilegale în ultimele cinci luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2016. Printre alte probleme, liderii vor discuta finanțarea politicilor de migrație și dacă mecanismele de finanțare stabile și pe termen lung sunt mai potrivite decât sistemul existent. Este de așteptat să se intensifice cooperarea cu țările vecine, combaterea contrabandei și modalitățile de creștere a restituirilor migranților ilegali.

În privința Uniunii Economice și Monetare, pe 15 decembrie, într-un format extins, liderii din 27 de state membre UE vor participa la un Euro Summit pentru a discuta chestiuni ce țin de Uniunea Economică și Monetară.

Este de așteptat ca Franța, prin intermediul președintelui Macron, să avanseze propunerea unui ministru european al finanțelor, dar să fie discutată și propunerea Comisiei Europene de a forma un Fond Monetar European, similiar FMI.