ACTUALITATE, POLITICĂ

Președintele Klaus Iohannis: România își dorește un acord solid cu Regatul Unit

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 15 octombrie a.c., o declaraţie de presă în marja participării la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele a făcut referiri la negocierea acordului cu Regatul Unit și la discuțiile pe temele climatice dar și la cele legate de COVID 19.

În privința negocierii acordului cu Regatul Unit președintele a precizat că nu s-au făcut progrese suficiente.

Klaus Iohannis: Este nevoie de accelerarea negocierilor şi este evident că noi, Uniunea, continuăm pe calea începută, rămânem uniţi, ştim ce dorim, dar, în acelaşi timp, ştim şi că noi ne dorim un acord cu Regatul Unit.

Aşadar, echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue. Mai sunt puţine săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie să fie finalizate.

Pentru noi, în România, este clar şi am spus acest lucru: noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru mulţi ani de acum încolo. Este, evident, foarte important şi pentru cetăţenii noştri care trăiesc în Regatul Unit, dar şi pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit.

El a anunțat că imediat după întorcerea în sala de Consiliu, vor începe discuţiile pe ţinte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar, în acelaşi timp, extrem de importantă şi pentru noi.

Klaus Iohannis: Este vorba de felul în care Uniunea Europeană îşi va seta ambiţiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanţi vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toţii – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.
Există foarte multe discuţii, există propuneri de ţinte climatice şi acum discutăm, de fapt, ţinta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, există propuneri din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi, liderii statelor, liderii guvernelor, această chestiune.

Noi, eu, suntem dispuşi să acceptăm ţinte destul de ambiţioase, dar nu sunt dispus să accept ţinte foarte ambiţioase necondiţionat.

Pentru noi este important să putem gestiona tranziţia spre o ţintă ambiţioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsaţi să ne alegem mixul energetic şi este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziţia, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziţie să folosim gazul natural – de exemplu, cel din Marea Neagră.

Deci, sunt condiţii pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ţinte climatice ambiţioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante şi pentru noi, în România, pentru societatea românească.

În final, o chestiune puţin mai particulară, legată de COVID-19. Din păcate, chiar astăzi Preşedinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul şedinţei.

În cazul meu, nu există niciun pericol. Am păstrat distanţa, am avut amândoi mască şi doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineaţă.

Însă, cu această ocazie, reiterez importanţa extraordinară a măsurilor preventive. Gândiţi-vă cum ar fi fost dacă n-aş fi avut mască, sau dacă doamna Preşedinte nu ar fi avut mască, sau dacă n-am fi păstrat distanţa!

Este evident că instrumentele de care dispunem pentru a îngrădi răspândirea acestei boli sunt, în esenţă, simple. Sunt la îndemâna noastră – este masca, este distanţa, este igiena mâinilor şi atunci suntem mult, mult mai siguri. La noi în ţară, din păcate, şi astăzi am fost foarte amărât când am citit că avem iarăşi peste 4.000 de cazuri.

Dragi români, respectaţi aceste reguli simple, pentru ca împreună să putem să îngrădim răspândirea acestei boli!