ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Președintele Klaus Iohannis: ,,Solicit public demisia doamnei Dăncilă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru.

,,Ar fi trebuit să am o întâlnire cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care intenționam să le comunic românilor. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau să repet două lucruri. Rolul BNR este unul foarte clar determinat și calitatea sa este independența ei față de voința politică, Guvern și alte autorități ale statului. Este foarte evident că PSD chestionează acestă independență. S-a putut vedea în declarațiile unor personaje din conducerea PSD. BNR nu poate fi acaparat politic de PSD, trebuie să rămână independent.

A doua chestiune: este de dorit ca politicile BNR și cele ale Guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate. Pentru că nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez. Doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru. În Constituție, în deciziile CCR, practica politică din România, este nevoie de o consultare instituțională între premier și președinte. Pe 29 ianuarie 2018 doamna Dăncilă depunea jurământul. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad-literam Constituția, și că se respectă principiul colaborării loiale, în interesul României.

Doamna Dăncilă nu face față poziției de premier. Solicit public demisia doamnei Dăncilă”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.