ULTIMA ORĂ

Președintele Klaus Iohannis: “Voi merge la şedinţele de guvern”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 18 decembrie a.c., la Viena (Republica Austria), declarații de presă înaintea participării la Forumul la nivel înalt Europa–Africa.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineața!

Jurnalist: Care este poziția României vizavi de acest Forum?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acest Forum este extrem de important și vine la momentul potrivit. Se termină Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene. Practic, deja intrăm în Președinția românească a Consiliului Uniunii Europene. Relația între Europa și Africa este o relație în creștere și vrem să o transformăm, dintr-o relație în care Europa a oferit ajutor, să zicem, pentru dezvoltare, într-o relație care se desfășoară între parteneri egali, dispuși să colaboreze și dispuși să se dezvolte împreună.

Jurnalist: Este România pregătită să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, suntem pregătiți și vom arăta că putem să exercităm o Președinție bună.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați solicitat Premierului agenda fiecărei ședințe a Guvernului. Veți merge la fiecare ședință a Guvernului?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru Președinție, și chiar dacă suntem pregătiți, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei Premier o dorință de colaborare, ca să zic așa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de Guvern.

Jurnalist: Ordonanța de urgență 13 a apărut pe ordinea de zi suplimentară. Dacă o astfel de ordonanță privind amnistia și grațierea ar apărea pe o astfel de ordine de zi, ce ați putea să faceți?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ar fi o eroare gravă. O astfel de ordonanță, de amnistie și grațiere, ar fi o eroare foarte gravă pentru România.

Jurnalist: Social-democrații intenționează să vă facă o plângere penală pentru înaltă trădare, au făcut declarații în acest sens. Cum priviți acest demers? Știm că acest demers ar putea duce și la o suspendare a dumneavoastră din funcție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este un demers politicianist, care, din capul locului, este sortit eșecului. Nu poate nimeni să facă o plângere penală împotriva Președintelui. Iar pentru înaltă trădare, este o procedură foarte complicată parlamentară, care, în primul rând, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediștilor.

Jurnalist: Domnule Președinte, mai luați în calcul acel referendum privind justiția?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu siguranță despre acel referendum o să mai vorbim. Vă mulțumesc!