ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Președintele Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul a fost contrasemnat de speakerul Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

“Maturitatea unui popor se vede cel mai bine în vremuri grele. Ea se citește în calmul oamenilor, atunci când un pericol real bate la ușă. Am demonstrat că suntem un popor matur și am arătat că vrem să trăim după reguli europene atunci când am apărat democrația la alegeri. Acum suntem maturi și oferim ajutor vecinilor, ne păstrăm neutralitatea, dar rămânem calmi și generoși. Maturizarea ne-a luat 30 de ani, acum cu lecțiile învățate suntem gata să ne asuma responsabilitatea viitorului. Vrem să trăim ca parte a lumii libere”, a opinat Maia Sandu.

Ea a anunțat că cererea este adresată Franței, care exercită președinția UE. „Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar și suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național și fundamental. Vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper al poporului nostru. Împărtășind aspirațiile noastre europene, Uniunea Europeană va arăta lumii întregi cât de mare e puterea democrației și libertății. Știm exact ce avem de făcut. Împreună vom fi mai puternici”, a precizat președintele Maia Sandu.

O cerere similară de aderare a fost înaintată și de către Georgia, cele două ţări alăturându-se Ucrainei în eforturile de aderare, după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

În prezent, Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia au oficial statutul de candidate la aderare.