POLITICĂ

Preşedintele PNL, Ludovic Orban i-a scris ministrului apărării pe tema plângerii formulate de ministru împotriva mandatului generalului Ciucă

Domnule ministru al Apărării, Gabriel Leş

Vă solicit public să abandonaţi de îndată demersurile politicianiste declanşate în sistemul de apărare românesc, care aduc grave deservicii României şi pun sub semnul întrebării principii esenţiale de funcţionare a Armatei.

Acţiunea dumneavoastră în contencios administrativ, declanşată printr-o plângere prealabilă, împotriva decretului prezidenţial care asigură continuitatea conducerii Statului Major al Apărării prin prelungirea cu 1 an de zile a mandatului generalului Nicolae Ciucă reprezintă un act de maximă iresponsabilitate. Acest demers al dumneavoastră, dincolo de lipsa fundamentării sale juridice, reprezintă un semnal îngrijorător dat tuturor partenerilor strategici ai României din cadrul Uniunii Europene şi NATO.

Aş vrea să cred că nu aţi realizat implicaţiile acestei acţiuni a dumneavoastră în calitate de ministru al Apărării şi a fost vorba de o slăbiciune în a executa ordine politice pe linie de partid, bazate pe obsesiile lui Liviu Dragnea, şi nu a fost vorba de un demers conştient în susţinerea intereselor ostile ţării noastre.

Este singurul lucru care se poate înţelege atunci când anunţaţi intenţia de a decapita Statul Major al Apărării tocmai în ziua în care şeful acestei instituţii fundamentale a statului preia mandatul preşedinţiei Consiliului European la nivelul Comitetului militar al UE. În acelaşi timp, vulnerabilizaţi mandatul României la nivelul NATO, unde statele partenere nu pot înţelege altceva din acţiunea dumneavoastră decât că negaţi ierarhia militară şi ordinea constituţională firească, consolidată, pe care o are România. Aprecierea şi respectul de care se bucură Armata Română în rândul celorlalte state NATO au fost câştigate cu sacrificii şi dedicare din partea militarilor noştri şi în niciun caz nu sunteţi dumneavoastră cel care aveţi dreptul să le puneţi sub semnul întrebării.

În plus, actuala situaţie privitoare la conducerea Statului Major al Apărării a fost cauzată tocmai de dumneavoastră, în condiţiile în care nu aţi prezentat o propunere care să respecte condiţiile legale pentru şefia Statului Major şi ministerul Apărării a întârziat nepermis de mult procedurile pentru desemnarea unui nou şef al instituţiei.

Urmare a acestui fapt şi a situaţiei excepţionale în care aţi pus Statul Major al Apărării, unica soluţie pe care o putea adopta preşedintele României era aceea de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă, în baza legii în vigoare. Ar fi fost inacceptabil ca, având doar două zile până la expirarea mandatului generalului Ciucă, România să fie în situaţia de a nu avea şef al Statul Major al Apărării.

Aşadar, vă solicit să încetaţi de urgenţă orice demers de a contesta în contencios administrativ mandatul generalului Nicolae Ciucă, să vă retrageţi plângerea prealabilă înaintată împotriva decretului de prelungire a mandatului acestuia şi să vă concentraţi în mandatul dumneavoastră de ministru asupra unei agende compatibile cu interesele naţionale ale României şi nu antagonice acestora.

Ludovic Orban,
Preşedintele PNL