ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC

Președintele Senatului, Florin Cîțu se află în SUA

Președintele Senatului, Florin Cîțu a început o vizită în Statele Unite ale Americii.
Acesta este însoțit de ambasadorul României în SUA și de alți membri care formează delegația. El va avea întrevederi cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru discuții legate de domeniile: energie, finanțele internaționale și dezvoltare. Tot astăzi vom o avea o întâlnire strategică pentru a discuta evoluțiile de securitate în regiunea Marii Neagre.
Președintele Senatului, Florin Cîțu: Unul dintre principalele noastre obiective este aderarea României la programul Visa Waiver, subiect pe care l-am discutat cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și pentru care vom accelera eforturile în perioada următoare, inclusiv la nivelul Congresului american.
Anul acesta marchează aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA.
În acest context, am discutat cu Derek Chollet, consilier politic al Departamentului de Stat, despre identificarea unor noi domenii și oportunități de cooperare cu SUA.
Am reiterat necesitatea consolidării Flancului Estic al NATO, inclusiv prin întărirea prezenței forțelor militare americane. Am transmis angajamentul României pentru creșterea la 2,5% din PIB a cheltuielilor de apărare și intensificarea cooperării cu SUA pentru dezvoltarea capabilităților forțelor armate române.
O altă temă de discuție a fost importanța asigurării securității energetice europene și rolul României în acest proces. Ne-am consultat pe tema situației din Ucraina, a măsurilor luate în acest context, și a modalităților de sprijinire a Ucrainei. Un alt subiect a fost importanța includerii cât mai rapide a României în Programul Visa Waiver.