ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

Președintele Ucrainei s-a adresat Parlamentului României

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj video, luni seară, în direct Parlamentului României. Ședința a fost deschisă de alocuțiunile președintelui Senatului, domnul Florin Cîțu și de cea a președintelui Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu. De asemenea, Premierul României, domnul Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj, după încheierea discursului președintelui Ucrainei.

În alocuțiunea sa, președintele Senatului, Florin Cîțu, a spus că Rusia trebuie izolată complet economic. Poate că unii cred că e o măsură prea dură, dar nici un răspuns nu e prea dur.”

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat, în intervenția sa, că „Războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă, aduce doar moarte și destine distruse. Gândurile mele se îndreaptă și către etnicii români: ei luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc. Cred că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre țările noastre.”

Totodată, Premierul României, Nicolae Ciucă, a mulțumit președintelui Ucrainei pentru că a amintit de cetățenii români trăitori în Ucraina: „Vă mulțumesc că ați făcut referire la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina. Sunt convins că veți avea grijă de ei așa cum și noi avem grijă de cetățenii ucraineni din România.”

Președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări României că firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război și la refacerea orașelor distruse și și-a manifestat dorința existenței unui dialog cu România pentru asigurarea protecției comunității minoritare de români din Ucraina și a comunității minoritare ucrainene din România.