DIN TRANSILVANIA

Primăria Bistriţa achiziţionează un teleschi în valoare de 400 000 de euro. Secretarul Floare Gaftone nu a semnat de legalitate

Primăria Bistriţa va achiziţiona un teleschi pentru transport persoane pe pârtia Cocoş.

Consilierii locali vor aproba, foarte probabil, studiul de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investițiiInstalație de transport persoane , tip teleschi ” SKI LIFT” pe amplasamentul pârtiei de schi din Complexul Sportiv polivalent Unirea, mun.Bistrita.

Având în vedere  solicitările mari ale schiorilor incepatori, care nu puteau să practice schiul pe întreaga suprafață a pârtiei datorită pantei mari din primii 300 de m ai pârtiei,  și ținând cont de particularitățile bune ale pârtiei de schi de pe ultimul tronson de 500 m, s-a studiat suplimentarea capacitatii de transport a persoanelor prin instalarea unei instalații tip schi-lift.

Se va realiza un schi-lift monocablu cu mers unidirecțional la care vehiculele sunt sub forma de dispozitive de tractare cuplate permanent la cablul purtător -tractor. Antrenarea și comanda instalației se realizează din stația inferioară la cota de 419,50 m, iar întoarcerea cablului purtător se realizează în zona lacului de acumulare la cota de  445,80 m și are o lungime de 298 m.

Se propune realizarea unei instalaţii de transport persoane pe cablu, tip teleschi, prevăzută cu o staţie de plecare şi o staţie de întoarcere, precum şi 3 stâlpi intermediari pe care va fi susţinut cablul portant.

La staţia de plecare, instalaţia de transport pe cablu va fi prevăzută cu o roată motrice (moletă), antrenată cu motor electric de cca. 40 kW. Structura pe care se amplasează roata motrice este metalică.

La staţia de întoarcere, instalaţia de transport pe cablu va fi prevăzută cu o roată de întoarcere, montată pe structură metalică.

Cablul portant, care realizează tractarea, va fi din oţel zincat de O 16 mm şi pe lungimea lui vor fi amplasate 28 de mânere portante/2 pers.

Comunicarea între staţii şi piloni se face prin intermediul unui cablu de comunicare şi a unui cablu de fibra optică. Aceste cabluri pot fi susţinute de pilonii intermediari sau pot fi ingropate, în funcţie de conditiile de pe teren.

Parametrii tehnici ai instalaţiei sunt următorii:

  • Altitudine stație de plecare: 421 m;
  • Altitudine stație sosire: 458 m
  • Lungime orizontală: 298 m
  • Viteza cablu :3,5 m/s
  • Panta medie :12,3%
  • Numărul de vehicule: 28;
  • Capacitate crosă : 2 pers.;
  • Capacitate orară : 1.200 pers./ora

Prin realizarea acestei instalații de transport persoane cu o capacitate de circa 1.200 de persoane se asigura o afluenta mai mare a schiorilor pe partie si permite schiorilor incepatori practicarea in bune condiții a sporturilor de iarnă precum si  asigurarea reducerii timpilor de așteptare la instalație de telescaun de 4 locuri, se arată în raportul prezentat de Primăria Bistriţa.

Secretarul Primăriei Bistriţa, Floare Gaftone, nu a avizat de legalitate proiectul. Mai jos, observaţiile secretarului Primăriei Bistriţa.