DIN TRANSILVANIA

Primăria Oradea preia în administrare Palatul Episcopal Greco-Catolic pentru următorii 20 de an

Distrus aproape în totalitate de flăcări, Palatul Episcopal Greco-Catolic va renaște din propria cenușă. E promisiunea autorităților locale, dar și a simplilor orădeni, impresionați de năpasta care a afectat una dintre cele mai apreciate clădiri ale urbei. Autoritățile locale intenționează să reabiliteaze clădirea și să o transforme în centru cultural. Iar oamenii promit că vor dona bani pentru ca Palatul să prindă din nou viață.

După ce flăcările au distrus aproape în totalitate Palatul Episcopal Greco-Catolic, una dintre cele mai spectaculoase clădiri din Oradea, autoritățile au încercat să găsească soluții prin care să-l aducă la forma pe care o avea înainte de nenorocire. Ca să fie sigură că lucrările vor începe în scurt timp, Primăria a anunțat că va prelua în administrare Palatul pentru următorii 20 de ani.

„Am anunţat azi că vom realiza un parteneriat cu Episcopia Greco-Catolică în vederea refacerii palatului din Piaţa Unirii, distrus de incendiu în seara zilei de 25 august. Am convenit ca Palatul Episcopiei să fie reabilitat într-un termen cât mai scurt posibil, iar pe de altă parte să aibă o funcțiune publică, urmând să devină un centru cultural pentru orădeni. În acest sens, Primăria Oradea va lua în administrare această clădire pe 20 de ani, parcurgând procedurile necesare pentru reabilitarea ei. Vom realiza împreună etapa de colectare de fonduri, în așa fel încât cei care doresc să participe la reabilitarea acestei clădiri – și fac pe această cale un apel către toți orădenii și către toți cei care doresc să sprijine reabilitarea ei – să o facă prin conturile care deja au fost anunțate de către Episcopie şi de către Primăria Oradea. Având în vedere suma mare de bani care va fi necesară, ținând cont de distrugerile mari care se văd, e foarte probabil să fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de către Consiliul Local Oradea, după ce se termină perioada de colectare. Mulțumesc tuturor celor care și-au manifestat sprijinul, îi mulțumesc d-lui ministru al Culturii, dl George Ivașcu, pentru că a sunat duminică și ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar și celorlalte autorități publice și companii care și-au manifestat disponibilitatea de a susține prin fonduri sau prin alte intervenții reabilitarea Palatului Episcopiei”, a menționat primarul Ilie Bolojan.