DIN TRANSILVANIA

Primăria Vienei a predat unei comune din Alba un pod. Ce s-a întâmplat de fapt?

Primăria Vienei a urmarit si a respectat timp de un secol un contract incheiat cu Primăria Săliște. După 100 de ani de la construcția unui pod din localitate, edilii din Saliste primeau o depeșă de la Primăria Viena prin care erau anunțați că podul construit de austrieci in 1901 a ieșit din garanție. La scurt timp, românii au pierdut înștiintarea.

Până acum câțiva ani, marea majoritate a locuitorilor din Săliște nu dădeau importanță prea mare podului metalic construit peste apa vioaie a Râului Negru.

A trebuit sa vină o adresă de la Primăria din Viena prin care se anunța că podul construit de austrieci a ieșit din garanție, ca săliștenii să vadă cu alți ochi vechea construcție.

Grație acestei înștiințări, ceea ce până ieri era ignorat, azi a devenit motiv de fală. Ba chiar și administrația locală a dat in clocot consolidând si lărgind, în scurt timp, podul.

Modificarile romanesti, garantate doar 50 de ani

Cum in 1901 principalul mijloc de transport era carul tras de boi sau cai, e lesne de inteles ca podul ce leaga malurile Raului Negru avea latimea adecvata acestui atelaj. De fapt austriecii n-au construit numai un singur pod, cel despre care vorbim, ci si alte trei pasarele similare podului, in amontele raului.

Dupa ce au primit adresa de iesire din garantie, edilii urbei au chemat ,,noua mesteri mari” ai unei firme ce se ocupa de consolidarea podurilor, l-au intarit si l-au largit cu doua cai de acces pietonal. Doar ca, firma romaneasca a dat ca termen de garantie a lucrarii numai 50 de ani.

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
8°C
Vânt: 4 km/h VSV