POLITICĂ

Primarii USR i-au scris premierului Cîțu: Banii alocați de guvern au fost doar pe criterii politice

Scrisoarea deschisă a primarilor USR cu privire la alocarea pe criterii politice a unui miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului României.
Domnule Prim-Ministru,
Având în vedere “Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale”, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, numărul 961, în seara zilei de 7 octombrie, vă solicităm public să reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1.010.966 mii lei pentru proiecte locale.
Modul prin care acești bani au fost alocați unor unități administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărțea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetățenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare.
Unități administrativ – teritoriale în care trăiesc zeci și sute de mii de oameni – Timișoara, Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, Bacău, Alba Iulia – cu contribuții substanțiale la bugetul de stat, au fost pur și simplu ignorate de dumneavoastră, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare pe care vremelnic o conduceți. Prin hotărârea adoptată de dumneavoastră, locuitorii acestor orașe sunt considerați cetățeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie.
Am pledat constant pentru transparență în alocarea banilor publici și din păcate constatăm că nu s-a ținut cont de niciun criteriu în acest caz. Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susținerea electorală din fruntea PNL.
Nu știu dacă dumneavoastră realizați însă este un moment greu pentru România.
Suntem în pragul unei ierni dure, care cel mai probabil va fi marcată de o dublă criză sanitară și energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în școli și spitale.
Oamenii vor avea de suferit din cauza creșterii prețurilor la gaz și electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid.
Avem nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului României pentru finalizarea unor proiecte de investiții locale urgente și pentru a continua serviciile de asistență socială care lucrează la capacitate maximă în această perioadă. Vă atragem atenția că ignorați nevoile primare ale cetățenilor din motive strict politicianiste și revanșarde.
Domnule Prim-Ministru, luați-vă revanșa față de cetățeni și lăsați servitutea transpartinică la o parte. Solidaritatea nu are culoare politică. Vă cerem, așadar, în mod public să revizuiți urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei.
Clotilde Armand – Primarul Sectorului 1 al Municipiului București
Radu Mihaiu – Primarul Sectorului 2 al Municipiului București
Dominic Fritz – Primarul Municipiului Timișoara
Allen Coliban – Primarul Municipiului Brașov
Gabriel Pleșa – Primarul Municipiului Alba Iulia
Elena Lasconi – Primarul Municipiului Câmpulung Muscel
Silviu Zinica – Primarul Comunei Smârdan, județul Galați
Raul Urdă – Primarul orașului Întorsura Buzăului
Ionel Andrișan – Primarul Comunei Horodnic de Jos, județul Suceava
Leon Bălteanu – Primarul Comunei Mircești, județul Iași
Ionuț Daniel Postolache – Primarul Comunei Maxineni, județul Brăila
Bogdan Ștefan Marin – Primarul Comunei Valea Mare, județul Covasna
Marinel Moruz – Primarul Comunei Dimăcheni, județul Botoșani
Vasile Popa – Primarul din Gârbovi, județul Ialomița
Horia Grigore Bugarin – Primarul din Dumbrăvița, județul Timiș
Camelia Bertea Elena – Primarul orașului Victoria
Tița Andrei Codruț – Primarul Comunei Cenad, județul Timiș
Mircea Aurel Deac – Primarul comunei Cernești, județul Maramureș
Ioan Nistor – Primarul comunei Leordina, Județul Maramureș
Alexa Chifa – Primarul comunei Poienile de sub Munte, Maramureș
Alexa Semeniuc – Primarul comunei Rona de Sus, Maramureș
Constantin Claudiu – Primarul comunei Lopătari, județul Buzău