Primarul Crețu și-a prezentat (din nou) proiectele pentru perioada următoare.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a susținut astăzi o conferință de presă în care a detaliat atât contextul convocării membrilor Consiliului Local la ședința extraordinară programată pentru mâine, 30 mai 2018 de la orele 15.00, cât și proiectele care vor fi supuse dezbaterii forului legislativ local.
„Acestea sunt proiectele pe care le supun dezbaterii Consiliului local în ședința extraordinară de mâine, deoarece dorim să le depunem luna următoare pentru finanțare pe Programul Operațional Regional. Eu sper ca aceste proiecte să fie adoptate de Consiliu și să putem merge mai departe pentru că banii europeni, așa cum am mai spus-o, nu sunt nelimitați și cine se trezește mai devreme poate să prindă o felie mai mare din tortul numit finanțare europeană.
Sunt patru puncte pe ordinea de zi. Unul dintre ele este cel care a stârnit și cele mai multe valuri, DALI pentru Piața Centrală din municipiul Bistrița. Suprafața totală a Pieței Centrale este de 17.120 mp, din care 14.200 intră pe proiectul de reabilitare-modernizare a pieței, iar diferența pe alte două proiecte – este vorba despre Linia Verde și o parte a intrat deja pe proiectul de reabilitare a pasajelor. Discutăm, deci, de suprafața de 14.200 mp.
Reamintesc că în anul 2014 am făcut un concurs de soluții organizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și în juriu au fost numai reprezentanți ai Ordinului Arhitecților. Am vrut să avem ceea ce se poate mai bine, mai nou și mai elevat, selectat de oamenii cei mai îndrituiți să facă acest lucru.
În anul 2015 am realizat planul urbanistic de detaliu a Pieței Centrale, plan care a fost supus consultării publice, dezbătut public în această sală și aprobat cu o majoritate solidă, 18 voturi pentru, în Consiliul local, este vorba despre Hotărârea nr. 78 din 2015.
Mâine vom supune aprobării următoarea etapă, nu studiul de fezabilitate pentru că discutăm de o suprafață existentă care va fi reamenajată. În principiu piața va fi adusă la același nivel de călcare, adică nu va mai exista diferență între partea rutieră și trotuare. Chiar dacă vom păstra o parte rutieră, în zona de vest a pieței, intrarea și ieșirea din str. Nicolae Titulescu în str. George Coșbuc și temporar, deci pentru aprovizionare, de-a lungul laturii de sud cu acces de pe Vasile Nașcu și de asemenea prin fața primăriei un acces restricționat în caz de, nivelul de călcare va fi același în toată piața și va fi racordat, așa cum ne-a cerut Comisia Națională de Monumente, la nivelul de călcare al Bisericii Evanghelice. Vegetația este compusă din 104 arbori din care 13 sunt pe celelalte proiecte, deci noi discutăm de 91 de arbori. 33 dintre aceștia se păstrează și aici mă refer în special la castanii seculari pe care îi avem pe laturile de Nord și Est. Nu am înțeles niciodată de ce se susținea la un moment dat că vom tăia acești copaci. Dimpotrivă, am încercat să îi declarăm monumente ale naturii, numai că legislația nu ne permite acest lucru. Alți 16 arbori se vor planta, vor fi specii noi, care se pretează să completeze piața. Tăierea unor arbori se face pentru a elibera câmpurile vizuale, în special pentru Biserica Evanghelică, dar și pentru complexul Sugălete, deoarece sunt monumente de importanță, pot spune, chiar internațională. Totodată, prin acest proiect ne propunem să evidențiem caracterul de spațiu public urban al Pieței Centrale din municipiul Bistrița.
În amenajarea propusă avem două poziționări pentru scene, deoarece în această zonă se vor desfășura concerte și spectacole, mobilier urban, două fântâni cu circularea apei, două cu jeturi și un curs de apă care amintește de pârâul care trecea în urmă cu 150 de ani prin această piață, de asemenea iluminatul public și iluminatul arhitectural. Precizez că, cel puțin în etapa actuală, vom menține cele două grupuri sociale de pe latura de Est, cu toate că în avizul Comisiei de Monumente nu le-au acceptat. Vom susține în continuare aspectul, deoarece sunt neapărat necesare. Proiectul este finanțabil pe fonduri europene, circa 4,5 milioane de euro.
Un alt proiect care va fi supus dezbaterii Consiliului local prevede pistele de biciclete pe care intenționăm să le realizăm în perioada următoare, cu finalizare în 2020. În totalitate sunt 27,6 km piste de biciclete pe un singur sens. Acolo unde sunt piste de biciclete pe două sensuri sunt calculate dublu. Cele trasate cu nuanța turcoaz vor fi realizate tot în această perioadă, dar pe alte proiecte – Linia Verde sau străzile mari, cum numim reabilitarea străzilor Decebal, Andrei Mureșanu, Năsăudului, Gării. Acestea vor completa cu aproximativ 25 de km de piste de biciclete. Valoarea totală a acestui proiect se ridică la circa 4,6 milioane euro.
Trasată cu nuanța magenta este zona spre Ghinda, o porțiune adăugată mai târziu la proiectul inițial, dar face parte tot din cele 28 de străzi cu 27,6 km. Doresc să subliniez încă odată faptul că nu vom avea doar niște linii trasate pe carosabil sau pe trotuare, ci va exista și o diferență de nivel, cca 5-6 cm între pistele de biciclete și trotuare, respectiv pistele de biciclete și carosabil. În unele porțiuni vor fi elemente de separare, astfel încât să protejăm cicliștii de mașini, pe de altă parte pietonii de cicliști.
Al treilea proiect prevede amenajare de spații verzi în zona Subcetate. Continuăm strategia pusă la punct în anii 2008 – 2009, de dezvoltare a spațiilor verzi în municipiul Bistrița. Pot să vă spun că față de sarcina sau norma europeană care prevedea 26 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, Bistrița are la această oră, înregistrat, circa 46 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, ceea ce ne situează pe o poziție foarte bună. În Subcetate este vorba despre un teren care este, practic, un maidan. De aceea, tot printr-un proiect cu finanțare europeană dorim să-l transformăm într-un spațiu verde amenajat. Spuneam de o strategie a spațiilor verzi din Bistrița, deoarece în această perioadă, în baza acelei strategii s-au reabilitat parcurile din Bistrița și mă refer la Parcul Eroilor, Parcul Avram Iancu, Parcul municipal și s-a amenajat un parc nou, parcul de la Casa Albă. Aceste proiecte vor fi completate de parcul din zona Subcetate.
Este o suprafață de 2100 mp pe care vom planta cca 40 de arbori, 516 mp de gazon, 100 mp de flori, aparate de fitness, un chioșc asemănător celui din parc, bănci și cișmele. Este un proiect în valoare de aproximativ 1,3 milioane de lei pe care o să-l depunem pentru finanțare din fonduri europene, cu șanse foarte bune de a fi finalizat la începutul anului 2020. Cu un pic de șansă, poate chiar la sfârșitul anului 2019.
Al patrulea proiect se referă la reabilitarea și modernizarea Liceului Teoretic de Servicii – una dintre clădirile care este eligibilă pe fonduri europene. Datorită unor modificări, spun eu, neinspirate ale Ghidului solicitantului și legislației în domeniu, clădirile liceelor teoretice nu sunt eligibile, dar deoarece clădirea aceasta este eligibilă am declanșat realizarea unui proiect, s-a aprobat în Consiliul local studiul de fezabilitate numai că, în urmă cu un an și jumătate s-au schimbat mai multe lucruri în Ghidul solicitantului și a trebuit să revenim cu proiectul. Am cerut modificarea lui în concordanță cu documentele de finanțare. La acest proiect este vorba despre refacerea finisajelor interioare, exterioare, înlocuirea tâmplăriei, refacerea acoperișului, termoizolarea clădirii astfel încât să se înscrie în normele europene și să avem un coeficient de maxim 82 la sută. Clădirea va fi extinsă cu un corp nou care va fi amplasat pe latura curții spre bulevard, 23 August sau Omnia, cum i s-a spus în timp. Suprafața nou construită va fi de circa 740 mp. În curte va fi amenajat un teren de sport și câteva spații verzi și de recreere. Proiectul se va ridica la aproximativ 6,6 milioane de lei”, a încheiat primarul Ovidiu Teodor Crețu.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.