DIN TRANSILVANIA

Primarul Emil Boc vrea să creeze o reţea a capitalelor tineretului şi un fond pentru artişti, tineri şi studenţi

Interventie in Plenul Comitetului European al Regiunilor in cadrul dezbaterii pe teme de cultura, tineret, educatie, in prezenta dlui Tibor Navracaics, Comisar pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport.
Mai multi bani pentru studenti si tineri prin Programele Erasmus si Creative Europe.
Programul Erasmus este unul de succes al Uniunii Europene. Lansat in urma cu 30 de ani, Programul a ajutat peste 9 milioane de tineri sa studieze sau sa munceasca in Uniunea Europeana. Pentru perioada 2021 – 2027 se propune dublarea bugetului pentru Programul Erasmus, la 30 miliarde euro, cu scopul de a tripla numarul participantilor in Program.
De asemenea, Programul “Creative Europe” are prevazuta o alocare financiara de 1.85 miliarde euro, reprezentand o crestere cu 34% fata de exercitiul bugetar anterior.

“ Daca as incepe din nou, as incepe cu dimensiunea clulturala” ( Jean Monnet)
Prin aceasta citare a unuia dintre Parintii fondatori ai Uniunii Europene am subliniat importanta actuala a culturii in procesul de consolidare a identitatii europene si de diminuare a extremismului si populismului. De asemenea, cultura reprezinta un factor cheie in procesul de consolidare si integrare europeana “ de jos in sus” dupa decenii de constructie europeana “ de sus in jos”.
In acest context, am inaintat si cateva propuneri concrete:
1. Sustinerea financiara a unei retele a fostelor orase care au detinut titlul de Capitala europeana a tineretului si , de asemenea, sustinerea financiara a oraselor care au ajuns in finala pentru titlul de Capitala culturala europeana, cu conditia sa implementeze in continuare proiectul cultural asumat;
2. Cresterea procentului de cofinantare europeana in cadrul proiectelor CREATIVE EUROPE de la 50/60% cat este acum la 80/100 % cat este in alte programe europene;
3. Crearea unui fond european de mobilitate pentru Artisti de toate varstele, proiect similar cu Programul Erasmus pentru studenti si tineri

4. Integrarea eficienta a Programelor Urbact, Erasmus+ si Creative Europe in vederea finantarii corespunzatoare a sectorului cultural si a politicilor pentru tineri.
5. Inceperea discutiilor despre un posibil Statut al artistilor si al activistilor culturali ( cultural workers) la nivel european, nu doar la nivel national.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni în picioare