DIN TRANSILVANIA

Primarul municipiului Târgu-Mureş: “Ziua demnităţii noastre: ziua în care vom demonstra că acest popor s-a trezit şi îşi va apăra demnitatea în Europa!”

Dorin Florea, primarul  municipiului Târgu-Mureş a adresat un mesaj cu ocazia sărbătoririi celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Dorin Florea apreciază că românii au datoria de a fi uniţi pentru a lăsa copiilor o ţară demnă şi că ei trebuie să se apere împotriva umilinţei şi batjocurii.

Dragi târgumureşeni,

Emoţiile mă cuprind de fiecare dată când fac referire la marile evenimente ale ţării. La rândul meu, încerc să vă transmit emoţia evenimentelor istorice, al căror adevăr v-a fost lăsat moştenire multora dintre dvs. aşa cum mie, bunicul mi-a transmis acest sentiment, vorbind despre ceea ce a însemnat Marea Unire. Cu deosebită plăcere mi-a povestit şi despre modul în care ardelenii au privit Mica Unire. Poporul a fost nelipsit de la marile evenimente ale acestui neam. De fiecare dată a fost alături şi a dat tot ce a fost mai bun din pământul acesta: politicieni, scriitori, oameni care au cutreierat şi au purtat mândria României în toată lumea. Modul în care Cuza, Kogălniceanu, Alecsandri, Bălcescu, ulterior Maniu, Brătianu, Regina Maria au stârnit admiraţia Parisului şi Londrei, a creat posibilitatea de a avea o ţară întregită, redând demnitatea românilor. Toate acestea au fost făurite de către înaintaşii noştri, nu le-am primit în dar. De aceea ardelenilor le e mai dragă decât oricui Mica Unire şi Marea Unire, pentru că au aşteptat-o secole de-a rândul, sub nişte apăsări despre care e bine să ştim totul, pentru a le putea apăra.

Dacă George Clemenceau sau David Lloyd George (prim-miniştrii Franţei şi ai Regatului Unit) priveau atunci cu admiraţie prestaţia românilor, vă întreb, astăzi, cum apărem în faţa Europei? Un popor îngenuncheat, umilit, un popor care este prezentat ca paria Europei!
Dragi târgumureşeni, trebuie să ne apărăm împotriva umilinţei şi a batjocurii de tot felul! Românii o vor putea face doar în momentul în care vor înţelege că trebuie să fie uniţi, când vor înţelege că nu mai trebuie să cadă pradă dezbinărilor şi manipulărilor nepermise în alte vremuri, dar atât de perverse în secolul în care trăim. N-avem altă şansă să lăsăm copiilor noştri, pribegi prin toată Europa, decât ziua demnităţii noastre: ziua în care vom demonstra că acest popor s-a trezit şi îşi va apăra demnitatea în Europa! Sunt naţiuni care fac acest lucru: uitaţi-vă la ţările din jur, uitaţi-vă la oamenii care nu sunt îngenuncheaţi de marile concerne şi pe care nu i-au distrus banii.

Nevolnicia aceasta trebuie să înceteze, pentru că mulţi şi-au pus în gând ca această ţară să rămână îngenuncheată: să nu mai dea valori, să nu mai dea politicieni, să nu mai dea bărbaţi adevăraţi, să nu mai dea caractere! Scopul lor e să trecem totul sub o nivelare pe care alţii de secole întregi au ştiut să o domine. Artiştii noştri v-au transmis mesaje prin operele lor. Un fragment dintr-un cântec patriotic ne îndeamnă să nu cedăm nici o palmă de pământ “Nu vom ceda o palmă de pământ/ Chiar de vom intra-n mormânt!” În ultimii 25 de ani însă, peste un milion de hectare de pământ, avuţii ale acestei ţări, care au fost predate fără ca cineva să mişte un deget!

Vă promit că anul viitor sărbătoarea Unirii o vom face în Piaţa Publică, în centrul oraşului! Pentru că ardelenii merită acest lucru după suferinţa îndurată, după altruismul şi dragostea pe care au vrut să le reîntoarcă tuturor care încă mai cred în vremuri apuse.

Dumnezeu să vă dea sănătate, multă înţelepciune, să putem declara ziua revenirii demnităţii noastre! Nu aşteptaţi clemenţă! Avem o Biserică, avem o credinţă şi o dorinţă de libertate, pe care trebuie să le apărăm! Dumnezeu să ne ajute!