POLITICĂ, OPINII

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan: ,,Fac ce trebuie, nu ce dă bine”

Într-un interviu acordat publicației e-bihoreanul.ro, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a vorbit despre rolul său în PNL şi ce vrea să facă mai departe în politică. Primarul a arătat că pentru a dezvolta comunitatea este nevoie de proiecte durabile, chiar dacă în faza inițială deranjează sau sunt nepopulare la început. El a precizat că ,,există mai multe feluri de a obţine voturi şi de a face administraţie. Poţi dori doar să te realegi, şi poţi dori să schimbi lucrurile. Cei care optează pentru prima variantă fac lucruri care le aduc voturi fără să genereze dezvoltare, de pildă repartizează bani cu dedicaţie la biserici, aşa încât să fie invitaţi la hramuri, pomeniţi, lăudaţi. E un fel de a aduna voturi nesănătos. Cel sănătos e acela care generează dezvoltare, pe care o obţii cu investiţii, iar pentru investiţii fondurile europene sunt absolut necesare. Necazul e că România a ajuns într-o situaţie neplăcută, riscând mari dezangajări de fonduri, câteva sute de milioane de euro anul acesta, fiindcă n-a făcut ce trebuia – acreditarea autorităţilor de management, regulamente, ghiduri de finanţare”.

Legat de proiectele viitoare pentru comnitatea orădeană, primarul a spus că se axează pe  câteva direcții principale: eficienţa energetică, mobilitatea urbană și regenerare urbană, pentru înfiinţarea de noi spaţii verzi  . Concret, 50 milioane euro vor merge pe eficienţă energetică, inclusiv reabilitarea clădirilor publice. ,,Cele două spitale, Judeţeanul şi Municipalul, au proiecte de reabilitare de 15 milioane de euro, iar pentru trei şcoli avem proiecte de 10 milioane euro”, a menționat Bolojan. De asemenea, Oradea va beneficia de extinderea liniilor de tramvai, terminalul intermodal, centre de afaceri şi centre sociale, reabilitarea termică a 47 de blocuri şi altele, ajung la 80-100 milioane euro.

Legat de criticile care i-au fost aduse, Bolojan a amintit că: ,,diferenţa dintre Oradea şi alte oraşe e că noi am avut curajul să facem lucruri într-o primă fază nepopulare, dar care aduc dezvoltare, în timp ce alte primării n-au îndrăznit. De exemplu, noi, când am constatat că centrul era degradat, am introdus taxa de paragină, iar Prefectura a atacat-o. Am oferit apoi gratuit proiecte tehnice, apoi şi credite fără dobândă, apoi şi scutiri de impozit, dar proprietarii tot n-au reacţionat. La un moment dat, l-am convins pe Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, să susţină supraimpozitarea. Mi-a spus: ,,Eu sunt de acord s-o includ în Codul Fiscal, dar n-o susţin public. Vino dumneata de la PNL şi susţine-o. Am fost în Parlament, am luat pumni în cap, dar până la urmă s-a adoptat. Apoi am fost primul oraş care a aplicat-o, iar de atunci în fiecare an s-a dublat volumul reabilitărilor de faţade. La fel a fost şi cu parcările, multe primării nu au avut curaj să perceapă taxe, în timp ce noi le-am aplicat, pentru că aşa e peste tot în lume, nicăieri nu este fără taxe. Din păcate, la noi mulţi primari gândesc că dacă punem taxe lumea nu ne mai votează. Dar să ştiţi că şi noi am copiat de la alţii, de exemplu sistemul de parcări din Germania şi din Elveţia, iar în ţară am trimis colegi, de pildă la Braşov, unde toate cablurile şi firele sunt îngropate, ca să înveţe de acolo, la Cluj, să înţeleagă cum e cu bugetarea participativă…”.

Întrebat de blaturile pe care le fac partidele, inclusiv PNL, Bolojan a spus că teoria cu blatul nu stă în picioare și asta se datorează în primul rând politicului, dar și mediei în general, care a demonizat politicenii și de aceea avem o mediocritate care este dominantă în politică.  Despre confruntarea cu PSD, liderul PNL a precizat că trebuie făcute mai bine multe lucruri, inclusiv o coagulare a forțelor de dreapta. ,,Să avem o convergenţă cu acţiunile preşedintelui Klaus Iohannis, să ne întărim profilul liberal, să îndrăznim să spunem lucruri nepopulare, de exemplu să nu mai dăm ajutoare sociale unde există deficit de forţă de muncă… Şi mai trebuie să facă PNL ceva, să coaguleze opoziţia, care pe dreapta e fragmentată, în timp ce pe stânga PSD e monolit. Cel puţin pentru alegerile locale este absolut necesară o înţelegere, fiindcă în caz contrar dincolo de Ardeal primarii PSD vor câştiga lejer chiar dacă nu au rezultate. Eu aş propune candidaţi unici ai opoziţiei, care să dezbată lucrurile necesare, nu populisme”.

foto: evz.ro