DIN TRANSILVANIA

Primarul Oradiei va construi un cartier al Diasporei

Cu ocazia Zilei Diasporei, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat o propunere-pilot de dezvoltare a unui cartier al diasporei.

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectele orașului care vizează diaspora românească.

Acesta a subliniat că la nivel național se întâmpină multe dificultăți în ceea ce privește forța de muncă, existând un deficit de forță de muncă, un deficit de  calitate a forței de muncă, dar și un deficit de mentalități.

Românii care au plecat în străinătate au fost influențați de mediul în care au ajuns, mulți s-au dezvoltat și au crescut din punct de vedere profesional, tocmai de aceea România trebuie să aibă politici naționale pentru a susține repatrierea românilor acasă.

“Este importantă conservarea noastră ca identitate națională. Totodată, e cert că o parte din cei plecați din țară își pierd cu timpul identitatea și, în plus, duc lipsa unui confort mental (sufletesc). Astfel, pentru orașul nostru e important să devină unul din locurile din România pe care românii plecați în străinătate să îl identifice ca pe un loc unde pot se pot întoarce și în care pot găsi condiții cât mai bune de viață. Realitatea locală ne arată că și în Oradea există un deficit de forță de muncă. O politică publică importantă este de a genera dezvoltare în oraș, pentru că unul dintre motivele importante ale migrației este componenta economică și instituțională”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Primăria Oradea a dus în ultimii ani astfel de politici care să genereze dezvoltare economică și să facă orașul mai atractiv și caută în continuare soluții pentru atingerea acestui obiectiv.

Astfel, Primăria Oradea dorește ca până la finalul lunii septembrie să aducă pe masa Consiliului Local un proiect de hotărâre, o propunere pilot pentru a dezvolta în Oradea un mini-cartier al diasporei.

“Avem în vedere ca, pe str. Izvorului, în vecinătatea Spitalului TBC, unde avem o suprafață mare, de 7000 de mp de teren, azi abandonată, să dezvoltăm un Cartier al Diasporei. În acest moment se lucrează la parcelarea acestei suprafețe, urmând să fie realizat și un regulament care să prevadă concesionarea sub preţul pieţei a mai multor locuri de casă pentru românii care au lucrat în străinătate și care pot dovedi acest lucru cu documente. Aceștia vor avea un termen pentru construcția casei, iar primăria se va angaja să introducă toate utilitățile necesare. După ce repatriații își vor stabili domiciliul în Oradea, vor avea și posibilitatea de a cumpăra acel teren. Dezvoltarea unui astfel de cartier va avea ca efect aducerea în Oradea de capital uman pregătit, care va deveni astfel și un model pentru vecinătăți, iar comportamentele vestice vor putea fi astfel multiplicate”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Deja, printr-un parteneriat public-privat, în zona delimitată de Cimitirul Rulikowski și Pârâul Peța, s-a dezvoltat un proiect de locuințe, în care dezvoltatori privați au construit mai multe apartamente de locuit, unele deja locuite, altele în diferite faze de construcție. În schimb, Primăria s-a angajat să realizeze utilitățile publice necesare.

La finalul conferinței de azi a avut loc o vizită în Parcul Industrial Eurobusiness I, urmată de o vizită  la o companie cu tradiție în Oradea – Comau România.

“Pentru orașul nostru e important să devină una din localităţile din România pe care românii plecați în străinătate să îl identifice ca pe un loc unde se pot întoarce și în care pot găsi condiții cât mai bune de viață. Realitatea locală ne arată că și în Oradea există un deficit de forță de muncă. O politică publică importantă este de a genera dezvoltare în oraș, pentru că unul dintre motivele importante ale migrației este componenta economică și instituțională. Primăria Oradea a dus în ultimii ani astfel de politici care să genereze dezvoltare economică și să facă orașul mai atractiv și caută în continuare soluții pentru atingerea acestui obiectiv”, a mai precizat primarul Oradiei.