LIFESTYLE

Primăvara e ca-n povești la Sângeorz-Băi. FOTO

de Mihai Sărmășan

Fotografiile realizate zilele acestea de omul locului, Dorin Circu, ne prezintă frumusețea orașului-stațiune Sângeorz-Băi. Din anul 1960 comuna Sîngeorz-Băi a devenit oraş staţiune şi este situat în extremitatea nord-estică a judeţului Bistriţa Năsăud, în partea de sud a Munţilor Rodnei, la o altitudine de 435-450 m, la 56 km de municipiul Bistriţa şi 31 km de Năsăud, la confluenţa pâraielor Borcut şi Cormaia cu Someşul Mare.

Localitatea Sîngeorz-Băi este înconjurată de măguri vulcanice (dealuri) acoperite de păduri de fag şi brad, astfel că depresiunea formată este ferită de călduri excesive şi de vânturi reci. Apele de munte care izvorăsc din munţii Rodnei şi se revarsă în Cormaia sunt gazda păstrăvului, lipanului, cleanului şi mrenei, constituind principala atracţie a pescarilor amatori.

Condiţiile favorabile oferite de formele de relief, factorii climatici, bogăţia, varietatea şi originalitatea faunei şi florei satisfac cerinţele diferitelor tipuri de turism.

“Apele tămăduitoare” de la Sîngeorz-Băi sunt cunoscute din anul 1243, dar abia în anul 1770 este atestat documentar ca localitate cu ape minerale. În anul 1876 s-a hotărât ca staţiuniea să poarte numele Hebe, din mitologia greacă zeiţa tinereţii veşnice, care potrivit mitului servea nectar la ospeţele zeilor. În 1880 a fost amplasată statuia zeiţei Hebe din marmură de Carrara de o deosebită frumuseţe plastică.

foto credit: Dorin Circu