LIFESTYLE

Primele lalele pestrițe în Pădurea din Șes. FOTO

de Mihai Sărmășan

Denumita si Floarea de Sah, laleaua pestrita creste si in tara noastra, insa numai in anumite zone deoarece are nevoie de conditii speciale de dezvoltare.

Mai mult decat atat, din pacate, se afla si pe lista plantelor pe cale de disparitie. Aceasta se dezvolta doar in zone salbatice, atinse mai rar de civilizatie, iar umiditatea joaca un rol extrem de important in dezvoltarea lor.

In tara noastra, laleaua pestrita se gaseste, cu precadere, in judetul Bistrita-Nasaud, la Orheiul Bistritei, in padurea Sesul Orheiului, zona protejata prin lege. Mai creste si in zone din judetele Gorj, Timis si Maramures, unde umiditatea este crescuta.

Denumirea stiintifica a lalelei pestrite este Fratillaria meleagris, iar culoarea specifica este un mov-purpuriu, cu picatele mai deschise la culoare. Insa exista si lalelele pestrite in varianta mai deschisa de verde-galbui, cu picatele albe, acestea fiind totusi extrem de rar intalnite.

Laleaua pestrita infloreste doar primavara, in perioada aprilie-mai, asadar, daca ti-ar dori sa o vezi, va trebuie sa te documentezi temeinic inainte.

 

foto: Facebook Albert Gavrilă