Primul din cele 8 spitale regionale a fost prezentat la Iaşi de ministrul sănătății

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii şi Cristian Grasu, secretar de stat s-au aflat astăzi, la Iaşi, la prezentarea modelului arhitectural al Spitalului Regional care va fi construit aici.

Prezentarea a fost realizată de către consultanţii Băncii Europene de Investiţii, care sunt partenerii Ministerului Sănătăţii şi ai autorităţilor locale pentru realizarea acestui proiect.

„Este un moment istoric în acest an foarte important, anul centenar. Spitalul Regional din Iaşi va fi construit. Există finanţare şi un proiect avansat. În Programul de Guvernare este asumată construcţia a 8 spitale regionale la Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi. Proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iaşi se află într-o fază avansată de pregătire”, a spus ministrul Pintea.

Spitalul din Iaşi va fi un spital regional care va funcţiona ca un spital de urgenţă de nivel înalt, oferind servicii de îngrijire a sănătăţii de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic şi tratament, pentru întreaga regiune.

„Ne aflăm în faza în care consultantul BEI prezintă proiectul Studiului de Fezabilitate pentru Iaşi. Documentul cuprinde analiza cererilor şi opţiunile propuse, planurile funcţionale detaliate, analiza cost beneficiu, modelul operaţional, în conformitate cu solicitările Ministerului Sănătăţii şi cu cele mai bune practici internaţionale pentru proiecte de acest fel”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Spitalul va avea o suprafaţă de aproximativ 120. 000 mp. şi un cost estimativ de 321 milioane de euro (fără TVA). Conform, proiectelor prezentate de consultanţi, spitalul regional din Iaşi va fi finalizat peste 5 ani, în 2023.

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va prelua rolul Spitalului de Urgenţă Judeţean Iaşi „Sf. Spiridon” si, în conformitate cu Master Planul regional, va include şi servicii noi, în prezent furnizate de către alte spitale (pneumonologie, chirurgie pediatrică, obstretică – ginecologie şi neonatologie, neurologie).

 

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.