Înregistrarea video de peste două ore a fost filmată marţi la Moscova, a precizat jurnalistul conservator Tucker Carlson. Este pentru prima dată când liderul rus stă de vorbă cu un jurnalist occidental de când Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina în 2022.
Prezentăm mai jos o sinteză a interviului:
O înfrângere strategică a Rusiei pe câmpul de luptă este imposibilă a declarat Vladimir Putin: „În opinia mea, acest lucru este imposibil prin definiţie. Nu se va întâmpla niciodată”, a spus liderul de la Kremlin.
Vladimir Putin a insistat că Rusia nu are niciun interes să invadeze Polonia, Letonia sau alte ţări NATO, calificând un astfel de scenariu ca fiind „absolut exclus”.
Referitor la posibilitatea păcii în Ucraina, Putin a spus: „Dacă vreţi cu adevărat să opriţi luptele, trebuie să încetaţi furnizarea de arme.” „Se va termina în câteva săptămâni. Asta e tot”.
Vladimir Putin consideră că a avut relaţii bune cu preşedinţii americani, repetând o poveste pe care a mai menţionat-o anterior – că Bill Clinton a sugerat că Rusia ar putea adera la NATO, pentru ca la scurt timp după aceea să retracteze această posibilitate.
A spus, de asemenea, că pe plan uman are o „relaţie foarte bună” cu George W Bush și una asemănătoare cu Donald Trump.
Președintele Rusiei a făcut referire la organizaţia BRICS, din care fac parte, între altele, Rusia, China şi India şi a cărei preşedinţie este deţinută anul acesta de Moscova. El a spus că G7 avea în 1992 o pondere de 47% din economia mondială, în timp ce în 2022 a ajuns la circa 30%. În schimb, BRICS avea numai 16 % în 1992, în timp ce acum are mai mult decât G7.
Elitele dvs politice nu înţeleg că lumea se schimbă în circumstanţe obiective”, a spus Putin. „Asemenea decizii brutale în legătură cu Rusia sunt contraproductive”, a punctat liderul rus. El a numărat printre aceste presiuni scutul antirachetă al SUA din Europa şi atragerea Ucrainei în NATO. (…) Nu e vorba de personalitatea liderului, e vorba de mentalitatea elitelor. Dacă ideea dominantă a societăţii americane se bazează pe acţiuni în forţă, nu se va schimba nimic, va fi mai rău. Dar dacă în cele din urmă realizează că lumea se schimbă în circumstanţe obiective şi dacă se adaptează cu timpul folosindu-se de avantajul pe care SUA încă îl au azi, atunci poate ceva se va schimba”, a continuat Putin.
Vorbind despre obiectivele a ceea ce el numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina, Putin a spus că acestea nu au fost încă atinse, deoarece unul dintre obiective „este denazificarea”. Pentru prima dată, Putin a explicat mai pe larg ce înţelege prin această expresie. „Înseamnă interzicerea tuturor tipurilor de mişcări neonaziste. Trebuie să scăpăm de acei oameni care menţin acest concept şi susţin această practică şi încearcă să o păstreze”, a spus el.