ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Prinţesa generozității. Marina Sturza și-a lăsat averea, prin testament, orfanilor și bolnavilor din România

Prinţesa Marina Sturza, descendentă a două familii boierești, şi-a lăsat prin testament o parte din avere copiilor şi bolnavilor din România. Sunt obiecte de valoare şi de suflet ale prinţesei, care vor fi licitate săptămâna viitoare, în Capitală.

Două încăperi mari ale unei case de licitaţii au fost umplute cu obiectele prințesei Marina Sturzda, din locuinţele pe care le-a avut la New York şi în Bucureşti.

Marina Sturzda a fost descendentă a două mari familii boiereşti ale României: Suţu şi Sturdza.

Familia Sturdza a fugit din țară, în anii ’50. Comuniștii i-au confiscat proprietăţile. Au ajuns în Canada.

Povestea că, deseori, părinţii făceau foamea, ca ea să poată urma o şcolă privată. A devenit jurnalist de modă şi a lucrat pentru Oscar de la Renta. Era prietenă cu Giorgio Armani, Ralph Loren, Christian Lacroix. Garderoba ei avea piese ale acestor mari creatori.

Prințesa Marina Sturdza și-a exprimat dorința testamentară ca banii obținuți în urma licitației să meargă către cinci fundații: două care se ocupă de copii – bolnavi și orfani, o alta de bolnavii incurabili din România și o alta care investește în restaurarea patrimoniului românesc.

Marina Sturdza a revenit în România în 1997. De atunci, și-a dedicat viața acțiunilor de caritate în țară și în Republica Moldova.

În urmă cu câțiva ani, a fost atacată și jefuită de niște copii ai străzii, chiar când se întoarcea de la un bal de caritate. A continuat însă și după acest incident să se implice în salvarea lor. A murit în octombrie, anul trecut, la doar 65 de ani.