LIFESTYLE

Prințul Charles a împlinit 72 de ani. Ce pasiuni are moștenitorul Marii Britanii?

Prințul Charles împlinește a împlinit 71 de ani. El este fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului ei, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Este de asemenea Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titluri purtate în mod tradițional de moștenitorul tronului Angliei, respectiv al Scoției. Prințul Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlu în întreaga istorie a Marii Britanii.

Fiind fiul unei fiice de suveran, în mod normal Charles nu ar fi avut dreptul la titlul de Prinț, ci ar fi moștenit titlul secundar al tatălui său, Conte de Merioneth. Totuși, la 22 octombrie 1948, George al VI-lea a emis un act prin care toți copiii Prințesei Elisabeta și ai Ducelui de Edinburgh primeau statutul de prinț regal.

Conform obiceiului regal, a fost numită o guvernantă, Catherine Peebles, care s-a ocupat de educația lui între vârsta de cinci și opt ani. Palatul Buckingham a anunțat în 1955 că Charles va merge la școală, în loc să ia lecții particulare cu un tutore. A fost primul prinț moștenitor britanic educat astfel.

După terminarea facultății, Charles s-a înrolat în armata britanică. În martie 1971, a început să se antreneze în cadrul forțelor aeriene, pentru a deveni pilot. În septembrie 1971 și-a început cariera în Marina Regală, unde a rămas până în 1976. A fost de asemenea și pilot de elicopter.

În tinerețe Charles a avut legături cu numeroase femei. Printre prietenele lui Charles s-au numărat: Georgiana Russell (fiica ambasadorului britanic în Spania), Lady Jane Wellesley, Davina Sheffield, Lady Sarah Spencer (sora mai mare a Dianei Spencer), Prințesa Marie-Astrid de Luxemburg și Camilla Shand, care mai târziu i-a devenit a doua soție.

Deși Charles a cunoscut-o pe Lady Diana Spencer în 1977 – pe când era prieten cu sora ei mai mare, Sarah – idila lor nu a început decât în 1980. Curând după aceea, potrivit biografului lui Charles, Jonathan Dimbleby, fără să simtă o mare pasiune pentru Diana, Charles a început să se gândească serios să o ia de soție.

Cuplul a divorțat în 1996, după ce Diana l-a acuzat public pe Charles de o aventură cu Camilla Parker Bowles. Diana a murit într-un accident de mașină în 1997. În 2005 Prințul s-a căsătorit cu Camilla, care a primit titlul de Ducesă de Cornwall.

Charles a fost primul tată din familia regală prezent la nașterea copiilor săi.

Chiar dacă nu toată lumea îl simpatizează, mulţi sunt de acord că înţelepciunea, umorul şi preocuparea pentru ecologie îi vor aduce sprijinul public de care are nevoie. Fiul cel mare al Reginei are o slăbiciune pentru ţara noastră: este un mare admirator al Transilvaniei, unde deţine câteva proprietăţi şi găseşte timp să le viziteze, cel puţin o dată pe an.

Când prinţul Charles a început să administreze reşedinţa din Highgrove conform principiilor agriculturii organice, a stârnit câteva zâmbete maliţioase. Acum, 25 de ani mai târziu, moştenitorul tronului britanic a devenit brusc un pionier al mişcării organice, fiind considerat de specialişti ca maestrul indiscutabil al acestui subiect. Între timp, şi regina şi-a descoperit pasiunea pentru grădinăritul organic. Din aprilie anul curent, vizitatorii au putut vedea grădina ornamentală de legume a reginei Elisabeta, de la Palatul Buckingham. Legumele organice, de la roşiile Regina de pică şi până la salata Regina Nordului şi tufele de fasole roşie regală, sunt prezentate aşa cum se cuvine rangului lor.

Dintr-un peisaj lipsit de formă şi golaş, prinţul de Wales a dorit să creeze o grădină care să încălzească inima, să bucure ochiul şi să protejeze natura. Şi a reuşit să facă întocmai. Highgrove este o grădină a Edenului cu izvoare şi iazuri susurătoare şi cu întinse pajişti naturale. Caii şi vitele merg la păscut într-o mare colorată de maci, margarete sălbatice şi albăstrele. Oile pasc aici în tomnă şi până în februarie, când vestitorii primăverii îşi ţes din nou covoarele de flori. Şi pentru a controla populaţia de melci, un cârd de raţe sălbatice pline de viaţă cutreieră proprietatea. Grădinile lui Charles nu sunt doar romantice; toate trei sunt puse la punct conform principiilor grădinăritului organic. Asta înseamnă că, în locul plantelor, solul este cel fertilizat. Solul fertil oferă plantelor un sistem de rădăcini sănătoase, care, alături de bacterii şi ciuperci, asigură servicii importante pentru toate organismele din sol.