Prinţul Henry, duce de Sussex împlineşte 35 de ani

Prinţul Henry, duce de Sussex, s-a născut la 15 septembrie 1984, la Spitalul St. Mary, din centrul Londrei. Este fiul cel mic al prinţului Charles de Wales şi al prinţesei Diana (1961-1997), fratele mai tânăr al prinţului William şi cel de-al şaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, potrivit www.royal.uk.

În 2003 a absolvit colegiul,Eton College, după care s-a alăturat armatei.

Timp de un an, prinţul a călătorit în Australia, Argentina şi Africa. Impresionat de situaţia orfanilor din Lesotho, prinţul a fondat, în 2006, organizaţia de caritate ”Sentebale” (un cuvânt folosit de oamenii din Lesotho când îşi iau rămas bun, dar care înseamnă ”nu mă uita”), pentru a veni în ajutorul acestora, împreună cu prinţul Seeiso, prietenul său, potrivit site-ului oficial al familiei regale britanice.

Prinţul şi-a început cariera militară la Academia Regală Militară Sandhurst, în mai 2005. După terminarea cu succes a cursului de pregătire, a fost delegat drept al doilea locotenent în cadrul Household Cavalry (Blues and Royals). A continuat să îndeplinească serviciile armatei britanice timp de zece ani, perioadă în care a fost de două ori combatant pe frontul din Afganistan, o dată în trupele terestre şi a doua oară în calitate de co-pilot-artilerist pe elicopterele de luptă (Apache). La scurt timp după întoarcerea în Marea Britanie, ducele a fost promovat la gradul de locotenent în cadrul Household Cavalry.

În martie 2015, Palatul Kensington a anunţat că, după o carieră militară împlinită, ducele va părăsi forţele armate cu gradul de căpitan.

Prinţul Henry este iniţiatorul şi organizatorul primei ediţii a Jocurilor Invictus de la Londra, un eveniment sportiv asemănător jocurilor paralimpice, dedicat militarilor răniţi pe front şi veteranilor de război din lumea întreagă. Este patronul Fundaţiei ”Invictus Games”. În 2020, a V-a ediţie a Jocurilor Invictus se va desfăşura la Haga.

În 2015, a primit din partea reginei Elisabeta a II-a decoraţia de Cavaler Comandor al Ordinului Regal Victorian (KCVO).

Cei doi s-au căsătorit la 19 mai 2018, în cadrul unei ceremonii organizate la Capela St. George din Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii le-a conferit, cu acest prilej, titlul de duce şi ducesă de Sussex.

Meghan Markle a născut, la 6 mai 2019, un băieţel, cel de-al optulea strănepot al reginei Elisabeta a II-a şi al prinţului consort Philip şi al şaptelea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii.

Foto: Prinţul Harry soseşte la manifestarea Ziua Fondatorilor la Infirmeria ”Margaret Thatcher” din cadrul Royal Hospital Chelsea din Londra.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.