LIFESTYLE

Prinţul Henry, duce de Sussex împlineşte 35 de ani

Prinţul Henry, duce de Sussex, s-a născut la 15 septembrie 1984, la Spitalul St. Mary, din centrul Londrei. Este fiul cel mic al prinţului Charles de Wales şi al prinţesei Diana (1961-1997), fratele mai tânăr al prinţului William şi cel de-al şaselea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, potrivit www.royal.uk.

În 2003 a absolvit colegiul,Eton College, după care s-a alăturat armatei.

Timp de un an, prinţul a călătorit în Australia, Argentina şi Africa. Impresionat de situaţia orfanilor din Lesotho, prinţul a fondat, în 2006, organizaţia de caritate ”Sentebale” (un cuvânt folosit de oamenii din Lesotho când îşi iau rămas bun, dar care înseamnă ”nu mă uita”), pentru a veni în ajutorul acestora, împreună cu prinţul Seeiso, prietenul său, potrivit site-ului oficial al familiei regale britanice.

Prinţul şi-a început cariera militară la Academia Regală Militară Sandhurst, în mai 2005. După terminarea cu succes a cursului de pregătire, a fost delegat drept al doilea locotenent în cadrul Household Cavalry (Blues and Royals). A continuat să îndeplinească serviciile armatei britanice timp de zece ani, perioadă în care a fost de două ori combatant pe frontul din Afganistan, o dată în trupele terestre şi a doua oară în calitate de co-pilot-artilerist pe elicopterele de luptă (Apache). La scurt timp după întoarcerea în Marea Britanie, ducele a fost promovat la gradul de locotenent în cadrul Household Cavalry.

În martie 2015, Palatul Kensington a anunţat că, după o carieră militară împlinită, ducele va părăsi forţele armate cu gradul de căpitan.

Prinţul Henry este iniţiatorul şi organizatorul primei ediţii a Jocurilor Invictus de la Londra, un eveniment sportiv asemănător jocurilor paralimpice, dedicat militarilor răniţi pe front şi veteranilor de război din lumea întreagă. Este patronul Fundaţiei ”Invictus Games”. În 2020, a V-a ediţie a Jocurilor Invictus se va desfăşura la Haga.

În 2015, a primit din partea reginei Elisabeta a II-a decoraţia de Cavaler Comandor al Ordinului Regal Victorian (KCVO).

Cei doi s-au căsătorit la 19 mai 2018, în cadrul unei ceremonii organizate la Capela St. George din Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii le-a conferit, cu acest prilej, titlul de duce şi ducesă de Sussex.

Meghan Markle a născut, la 6 mai 2019, un băieţel, cel de-al optulea strănepot al reginei Elisabeta a II-a şi al prinţului consort Philip şi al şaptelea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii.

Foto: Prinţul Harry soseşte la manifestarea Ziua Fondatorilor la Infirmeria ”Margaret Thatcher” din cadrul Royal Hospital Chelsea din Londra.