OPINII

Prioritatea României: să rămână creștină

Prioritatea României: să rămână creștină până când trece nebunia urii de sine, autodemolării, perversității normative și colapsează poliția gândirii în restul lumii libere.
Creștinismul e azi rezervorul normalității, europenității, culturii înalte, civilizației. Restul e neo-barbarie, exact ca fascismul, nazismul sau comunismul în trecut.
Sigur, ortodoxia are ispitele ei interne: filetism națio-legio, creștinism cosmico-magic (adică păgânism deghizat, superstiție) – dar, cu toate acestea, îl are pe Hristos, și în jurul Lui o identitate și o civilizație construite în două milenii. Asta nu înseamnă că îl folosim pe Hristos ca să cauționăm prostia și răutatea, ci că îl urmăm, astfel încât să ne depășim neputințele.
E mai important să rămânem creștini decât să construim spitale și străzi. Totuși, ideal e să avem spitale și autostrăzi multe, noi și bune, rămânând creștini. Una nu o exclude pe cealaltă. Doar „progresiștii” cred că nu pot progresa dacă oamenii construiesc biserici.
Și în sordida isterie Covid, care se va termina în curând grație înlocuirii sinistrului Delta cu blânda răceală Omicron (micron înseamă „mic” în greacă), cea mai echilibrată a fost Biserica. Nu statul, nu politica, nu societatea civilă, nu media, care au isterizat lumea – ci Biserica. Asta înseamnă să ai un metabolism reglat de 2000 de ani: nu îți dictează hormonii adolescenței reacțiile la orice.