OPINII

Priviți în jur și vă cutremurați

Autor: Ciprian Mihali

În ciuda momentului de entuziasm de după 26 mai, societatea românească nu a dat și nu dă niciun semn de revenire. Dimpotrivă, falimentul statului român și disoluția societății continuă cu o viteză amețitoare, pe zi ce trece.

În acest moment este practic cu neputință ca România să-și revină având în palatele bucureștene și prin instituțiile de conducere aceiași oameni care au prăpădit această țară. Dacă în următorul an nu vom decide împreună să schimbăm tot, dar absolut tot, de la vlădică la opincă, și să o luăm de la zero, cu alți oameni, cu alte practici, cu alte valori, suntem pierduți pentru multe decenii de acum înainte.

Priviți în jur, judecați singuri și vă cutremurați: progeniturile oligarhiei sunt aranjate pe viață, în posturi publice, în țară și în diplomația externă. Copiii oamenilor de rând mor violați, arși și tranșați pentru că oligarhia a dat legi ca infractorii, adică ei, să scape și, odată cu ei, toți violatorii și criminalii. Ca să-și acopere ticăloșiile făcute vreme de treizeci de ani, au pus pe butuci sistemul de justiție, au corupt legislatori, judecători, procurori, au slăbit toate instituțiile. S-au ascuns ca lașii în spatele unor oameni de paie cu coc și broșe și continuă să sape la temelia a ceea ce a fost speranța unei societăți libere și democratice, să fure pentru ei și pentru neamurile și acoliții lor tot ce poate fi furat.

Cu toții trebuie să plece, toată această clasă politică putredă cu toți mafioții plantați de ea în instituții, altfel vom continua să ne plângem morții de pe șosele, copiii violați și copiii orfani, bătrânii uitați și bolnavii disprețuiți.

Nu există nicio speranță de la generația mea sau de la generațiile peste 50 de ani. Sunt mai toți slugi ale unui sistem al compromisurilor materiale și morale, sunt cu toții victime și părtași ai unei lumi a corupției, minciunii și lașității.

E vital pentru aceasta țară ca o nouă generație (nu neapărat biologică), dar de mentalitate, de valori și de energie, să măture de la conducerea țării toți troglodiții care ne-au otrăvit cei mai frumoși ani din viață. Pentru noi e mai puțin important de acum, noi oricum ne-am ratat misiunea, dar pentru copiii noștri e crucial să înțeleagă ce fel de societate își doresc, dacă își doresc una. Să se uite cum arată societatea românească de azi, dacă vor continua să se mulțumească cu puținul, cu resturile de la ospățul mafioților, cu sistemul clientelar de aranjamente și descurcăreală, cu batjocura din instituții și cu pericolul permanent în viața de zi cu zi. Sau să-și întoarcă privirea de la ce văd și să aibă curajul unui altfel de viitor. Unul care să le aparțină și pentru care să nu mai trebuiască să dea vina pe grele moșteniri.