POLITICĂ

PRO România a iniţiat proiecte de lege în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor afectaţi de instituirea stării de urgenţă

PRO România a depus două iniţiative legislative cu măsuri pragmatice pentru mai multe sec-toare economice, în contextul pandemiei COVID-19. Astfel, unul dintre proiecte reglementează protecţia socială a angajaţilor şi angajatorilor, iar cel de-al doilea prevede modificări în sprijinul fermierilor, al agenţiilor de turism şi al administratorilor de plaje.

“Guvernul întârzie să vină cu măsuri care să rezolve provocările angajaţilor şi angajatorilor din România. Întregi segmente economice se sting sub povara fiscală, iar Executivul nu schimbă placa promisiunilor. PRO România vine, ca de obicei, cu proiecte legislative gata de implementat, cu soluţii care se dovedesc a fi oxigen pentru economia românească. Vom depune eforturi pentru obţinerea de sprijin politic, astfel încât aceste proiecte să devină legi în folosul cetăţenilor”, a declarat deputatul PRO România Mircea Dobre, iniţiator al proiectelor.

Propunerea care prevede protecţia socială a tututor angajaţilor şi angajatorilor afectaţi de coronacriză vizează acordarea de stimulente angajatorilor care nu concediază salariaţi la data încetării stării de urgenţă, prin desfiinţarea locurilor de muncă sau prin concediere colectivă. Astfel, conform textului iniţiativei legislative, PRO România solicită:

a) indemnizaţie de şomaj tehnic, pe perioada 15.05.2020 – 31.03.2021, pentru salariaţii a căror contractele individuale de muncă sunt suspendate temporar în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, la data încetării stării de urgenţă.

b) indemnizaţie în cuantum de 60% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe perioada 15.05.2020 – 31.08.2020, pentru angajaţii a căror contracte individuale de muncă sunt declarate active, fiind anterior suspendate temporar în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, diferenţa până la valoarea salariilor de încadrare fiind suportată de angajator.

c) indemnizaţie în cuantum de 40% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe perioada 31.08.2020 – 30.11.2020, pentru angajaţii a căror contracte individuale de muncă sunt declarate active, fiind anterior suspendate temporar în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, diferenţa până la valoarea salariilor de încadrare fiind suportată de angajator.

d) indemnizaţie în cuantum de 20% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe perioada 01.12.2020 – 31.03.2021, pentru angajaţii a căror contracte individuale de muncă sunt declarate active, fiind anterior suspendate temporar în condiţiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, diferenţa până la valoarea salariilor de încadrare fiind suportată de angajator.

De asemenea, PRO România propune prelungirea termenului pentru rambursarea contravalorii pachetului de servicii turistice de către agenţia de turism, dacă turistul refuză reprogramarea sau alt pachet, de la 14 zile până la 31.12.2020. Această măsură poate salva operatorii economici din domeniu de la faliment. În plus, pentru administratorii de plaje pe litoralul Mării Negre, se prevede armonizarea calculului pentru plata chiriilor cu numărul de zile rămase efectiv din acest sezon şi proporţional cu noul număr de şezlonguri permise, conform normelor de siguranţă şi prevenţie.

Nu în ultimul rând, PRO România propune ca, pe timp de secetă, fermierii să beneficieze de aceleaşi drepturi de care beneficiază toţi operatorii economici care au fost afectaţi de COVID -19, conform prevederilor OUG 37/2020. Măsura vizează posibilitatea amânării creditelor bancare până la data de 31.10.2020.