POLITICĂ

PRO România s-a întâlnit cu asociaţiile şi sindicatele reprezentative ale rezerviştilor militari şi poliţiştilor

PRO România a organizat marţi, 26 februarie 2019, o întâlnire de lucru cu asociaţiile şi sindicatele reprezentative din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

La întrevedere au fost prezenţi gl. Nicolae Băhnăreanu, din partea Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, gl. Virgil Bălăceanu, gl. Dan Grecu şi col. Constantin Monah, din partea Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România, col (r) Marian Tudor, gl. Alexandru Cotoară şi lt. col (r) Dragoş Icleanu, din partea Asociaţiei Militarilor din România, col(r) Mircea Dogaru, din partea Sindicatului Cadrelor Naţionale Disponibilizate, Dumitru Coarnă din partea Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi Alexandru Andone din partea Sindicatului Agenţilor de Poliţie. Din partea PRO România au participat preşedintele partidului, Victor Ponta, secretarul general, Ion Mocioalcă, fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu şi purtătorul de cuvânt al PRO România, Gabriela Podaşcă.

În cadrul discuţiilor, a fost subliniată cooperarea foarte bună pe care Guvernul Ponta a avut-o de-a lungul timpului cu reprezentanţii poliţiştilor şi rezerviştilor militari şi s-a exprimat interesul comun pentru consultarea permanentă asupra problematicilor specifice domeniului apărării naţionale şi protejării drepturilor militarilor şi poliţiştilor.

De asemenea, s-a realizat şi o analiză a contextului geopolitic şi geostrategic contemporan şi a necesităţii eforturilor proprii pentru consolidarea capacităţii de apărare naţională, în context european şi euroatlantic; au fost identificate limitele actualei legislaţii naţionale care reglementează domeniul apărării, considerată ca incluzând multe prevederi fie învechite în raport cu realitatea contemporană, fie inaplicabile sau pur şi simplu neaplicate; a fost manifestat interesul rezerviştilor pentru starea Armatei, în general şi a Forţelor de Rezervă, în special, vorbitorii având o poziţie critică faţă de rezultatele MApN în aplicarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.

În acest context, PRO România va susţine o serie de modificări legislative pentru a readuce legea 223 privind pensiile militare de serviciu la forma iniţială din 2015, după ce aceasta a fost modificată prin multiple ordonanţe de urgenţă care au redus drepturile rezerviştilor militari.

De asemenea, vor fi întreprinse acţiuni pentru sprijinirea militarilor activi, în sensul repunerii carierei militare pe locul meritat şi corespunzător misiunii constituţionale, după ce reprezentanţii asociaţiilor au prezentat cazuri concrete prin care, de exemplu, un soldat profesionist este echivalat în actuala lege a salarizării unitare cu un muncitor necalificat.

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, le-a transmis asociaţiilor şi structurilor de rezervişti că este nevoie de expertiza lor pentru identificarea vulnerabilităţilor din sistemul naţional de apărare şi a propus continuarea dialogului cu toţi factorii relevanţi pentru acest domeniu.