ACTUALITATE

PRO România solicită demisia preşedintelui AEP

Tăriceanu doreşte ca Iohannis să fie un preşedinte imparţial, dar îl împinge pe Daniel Barbu să fie un preşedinte (de AEP) care încalcă chiar principiul prevăzut de lege al imparţialităţii!

Daniel Barbu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente şi posibil candidat ALDE la Parlamentul European, a participat ieri la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE.

Legea 208/2015 spune foarte clar la art. 100 că autoritatea “îşi desfăşoară activitatea cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii transparenţei” etc. Art. 101, alin. 4 spune că “Preşedintele şi vicepreşedinţii nu pot fi membri ai unui partid politic”.

Ştim cu toţii că dl. Barbu a fost membru ALDE, nu ştim dacă mai este, dar sigur s-a comportat ca atare în exerciţiul de conducere AEP. Lucrurile se agravează însă atunci când chiar domnia sa urmează să candideze şi organizează alegerile în acelaşi timp!

Solicităm public demisia de urgenţă a preşedintelui AEP pentru a garanta un proces electoral fără suspiciuni!

Întrucât conducerea AEP este numită de Parlament, ar trebui ca acesta să se autosesizeze în cazul încălcării evidente a legii. Nu avem această aşteptare, având în vedere preocuparea pentru respectarea legii a celor care conduc cele două camere, dar trebuie remarcată dubla măsură a domnului Tăriceanu care consideră că este o problemă că dl. Iohannis şi-a anunţat candidatura: “cât mai este el preşedinte şi cât este candidat”. Pe de altă parte, îl încurajează pe dl. Barbu să participe la evenimente politice, să creeze suspiciuni pe organizarea alegerilor, să candideze din funcţia de preşedinte AEP.

Concluzia a tot ce se întâmplă în aceste zile este aceea că, dincolo de discursul de combatere a abuzurilor, dl. Tăriceanu vrea de fapt să-i controleze pe cei care le fac sau instituţiile care le pot face pentru propriul interes politic şi personal!

Răzvan MITU
Vicepreşedinte PRO România