OPINII

Pro sau anti biserică după ”dezvăluirile” Recorder

Distribuire articol:

”Dezvăluirile” Recorder (cu sau fără ghilimele) au reconfirmat poziția deja adoptată de fiecare: pro sau anti-Biserică. Cei pro nu văd decât un atac anticlerical cu agendă ideologică stângist/progresistă. Cei anti văd în materialul respectiv (cu ”opt luni de infiltrări” periculoase!) dovada că Biserica primește de la stat bani nemeritați, pe care-i cheltuie netransparent.
Nu scriu aici pentru a întoarce pe cineva din drumul propriu pe care și l-a ales. Spun doar că putem situa adevărul tot undeva ”la mijloc”, adică între extremele partizane.
Am scris deja că modelul bizantin de teologie politică – Biserica și Statul sunt îngemănate – nu mai corespunde stadiului nostru istoric, post-modern, european și democratic. Mai ales că noi nu moștenim ”symphonia” din imperiul bazileilor, ci etatizarea Bisericii, în tradiția despotismului rusesc ”luminat”.
Am pledat de multe ori pentru aplicarea principiului creștin-democrat (aflat la temelia UE): ”o Biserică liberă, într-un Stat liber”. Cele două sunt separate, dar pot și trebuie să colaboreze pentru binele comun al întregii societăți. Principiul acesta nu poate fi însă aplicat decât cu două condiții:
BOR primește înapoi toate bunurile patrimoniale pe care le-a pierdut la momentul secularizării lui Cuza și a exproprierilor făcute de regimul comunist.
Parlamentul adoptă modelul german de finanțare a cultelor, prin contribuția fiscală individuală și liberă a oricărui cetățean.
Dacă aceste două condiții ar fi îndeplinite, sunt convins că BOR – care are multe milioane de credincioși – ar fi sustenabilă și complet liberă (de pildă să critice orice partid, politician sau ideologie care se opune, direct sau difuz, valorilor creștine).
Am ieși astfel dintr-un cerc vicios și nu ne-am mai dezbina zadarnic.
Teodor Baconschi

Distribuire articol: