Alin Seserman
OPINII

Producem şi/sau procesăm?

Autor: Alin Seserman

La noi nu producția din agricultură e problema, ci procesarea produselor. Exportăm milioane de tone de grâu dar valoarea unor TIR-uri cu biscuiți, care se întorc după câteva luni e la fel de mare sau mai mare.

Cantitativ exportăm enorm, mult mai mult decât importăm însă valoarea în bani a importurilor e mult, mult mai mare. Pierde România, desigur.

România e lider în UE la producția de floarea soarelui și porumb. Avem producții foarte bune la cartofi, grâu, orz, soia. Suntem printre primii la rapiță și urmează alte culturi.

Marea problemă e politică, desigur. Nici nu putea fi altfel. Am avut europarlamentari foarte slabi, iar miniștri agriculturii dezastru.

UE a susținut cu bani nerambursabili producția agricolă românească. Majoritatea proiectelor au fost finanțate în proporție se 100% sau 90% din bani UE. Însă UE n-a finanțat depozitele de legume-fructe decât cu 50%. Un depozit la standarde costă peste un milion de euro, de aici problema mare a noastră. Nu toată lumea are un milion de euro. Și nici nu e o activitate ușoară.

Așadar producătorii români au recolte bune dar vând totul ieftin în luna septembrie. În rest noi mâncăm din import.

Așa e și cu procesarea.

UE și astăzi acordă mulți bani pentru producție. Te lasă să produci fiindcă produsele noastre le cumpără cu bani puțini. Însă noi nu cumpărăm grâu și rapiță. Nici porumb. Cumpărăm făină și ulei. Din import.