LIFESTYLE

Profesoară cu 10,00 la titularizare, dar fără post !

Distribuire articol:

Ana-Maria Costiuc este unul dintre cei trei profesori din județul Galați care au luat notă maximă la Titularizare. Predă Ştiinţe socio-umane de 13 ani, a participat de zece ori la concurs, pentru că în fiecare an nu a prins post, deşi a luat şi note peste 9,00. Chiar şi 9,70. Nici acum, că a luat 10,00, situaţia nu s-a schimbat. Nici măcar în judeţele vecine nu sunt posturi. Speră totuşi să obţină ceva la suplinire.

„Anul acesta am avut trei clase de a 12-a la Liceul „Mircea Eliade”. Toţi elevii mei care au ales să dea Bacalaureatul la disciplinele pe care le predau au promovat examenul. Chiar şi unul dintre ei, cu dificultăţi de învăţare, a mers pe mâna mea, i-am sistematizat materia şi i-am garantat că va lua notă de trecere. Şi aşa a fost. Unul dintre elevi, Alexandru Caramfil, a luat 10 la Logică. Eu nu am copiii mei încă, dar la fiecare început de an şcolar simt că sunt mamă, deci responsabilă, pentru câte 200 de copii”, povesteşte dăscăliţa, cu siguranţa profesionistului care ştie exact cu ce „se mănâncă” meseria sa.

Ca să se „răzbune” pe faptul că şi anul acesta, după ce a luat 10,00 la Titularizare, va sta la mâna norocului, pentru a prinde un post, a dat examen la Facultatea de Artă, la secţia Arte plastice şi a luat. Din toamnă, va fi şi profesor, şi boboc de anul I, tot la Universitatea „Dunărea de Jos”, unde a făcut Istorie şi filosofie, dar şi un masterat. „Microbul” pentru pictură îl are din copilărie, dar nu s-a gândit niciodată să facă o profesie din asta. Deşi se poate lăuda cu premii la concursuri la Galaţi, Brăila şi Sibiu. Dar, şi mai şi, lucrările pe care le face sunt cumpărate imediat de oamenii din „lumea bună”, doctori, profesori, economişti. Vinde cam tot ce pictează. La facultate s-a dus ca să poată intra cu acte în regulă în tagma artiştilor, pentru dezvoltarea sa personală, pentru a putea participa la expoziţii şi pentru a învăţa mai multe lucruri. Bineînţeles, că se gândeşte şi la o completare de normă, dar nu ar renunţa la Filosofie pentru Desen.

Când nu predă Filosofie, Psihologie sau Logică şi când nu pictează se ocupă de debate – arta argumentării. Are anul acesta locul al IV-lea pe judeţ la Olimpiada „Tinerii dezbat”. Aşa cum are premii şi menţiuni judeţene şi la disciplinele socio-umane. A fost şi expert tehnic la organizarea acestui concurs, până când s-a hotărât să aibă propriul echipaj cu care participă. Este „director de turneu” (principalul organizator) pentru un alt concurs făcut în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centru Europe Direct, dar şi formator pe această disciplină opţională foarte utilă elevilor, pentru că-i învaţă să se descurce în viaţa de zi cu zi, pentru că oricînd eşti nevoit să-ţi argumentezi ideile.

SURSA: VIATA-LIBERA.RO

 


Distribuire articol: