Profesor de la Universitate, acuzat de discriminare la adresa unei studente musulmane

Un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea Bucureşti e acuzat de discriminare, după ce i-a cerut unei studente de confesiune musulmană să nu mai poarte pe cap vălul islamic.

Profesorul susţine că îl deranjează afişarea simbolurilor religioase şi va strânge semnături pentru un proiect de lege care să interzică afişarea însemnelor religioase în instituţiile de stat, în condițiile în care România, libertatea de exprimare inclusiv religioasă, este garantată prin constituţie.

,,M-am trezit pe cap, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic.” Aşa începe profesorul Florin Diaconu un articol numit ,,Fără burka, niqab sau hijab în instituţiile de stat din România”.

Bărbatul scrie că i-a adresat unei studente, scrie el, ,,o întrebare vădit benignă, dacă este cazul să-şi afişeze ostentativ credinţa

Florin Diaconu, profesor Universitatea București: ,,N-am spus că domniţa avea bombe, pentru că nu o rugam să îşi scoate hijab-ul, ci sunam la 112! N-am dat pe nimeni afară.”

Profesorul susţine că sub văl studenta ar fi putut ascunde o cască pentru a copia la examene.

Florin Diaconu, profesor: ,,Simbolurile religioase afişate vizibil şi deranjant pentru alţii n-au ce cauta. În condiţiile în care capul nu e învelit în ceva, pot să fac în termeni absolut decenţi şi noninvazivi o inspecţie vizuală. În cazul dvs, se vede că nu aveţi căşti în urechi. Cum fac cu doamna în cauză? Asta e tot.”

Discuţiile dintre profesorul de ştiinţe politice şi studenta din Siria, înscrisă la master, au avut loc în sala de clasă, la sfârşitul cursului de geopolitică.

Pentru că în facultate a început imediat să se vorbească despre acest episod, studenta a fost chemată la decanat şi întrebată dacă s-a simţit discriminată şi vrea să facă o reclamaţie.

Fata a spus că va trece peste această situaţie şi s-a prezentat în continuare la cursuri.

Universitatea Bucureşti a pornit o anchetă: ,,Ne exprimăm preocuparea pentru respectarea în continuare a imaginii publice şi a drepturilor tinerei studente, în contextul unui interes public crescut în ceea ce o priveşte.”

Imediat ce a fost publicat pe blog, articolul conferenţiarului Diaconu a început să circule în spaţiul public şi a ajuns şi la preşedintele comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor.

Reprezentantul minorităţii turce, Husein Ibraim, a formulat o plângere către Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Profesorul Diaconu poate fi amendat pentru gestul său. El este convins că nu a greşit cu nimic.

 

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

1 Comment

  1. Eu cred ca in lector sau prof univ. trebuie sa aiba dreptul sa ceara cursantilor sa aiba tinuta care ii
    creaza lui o stare de confort in prezentarea cursului sau.
    Incetati cu aiurelile despre”discriminare”.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.