Profesorul Adrian Papahagi: Patriotismul îl exersăm în fiecare zi

,,E aberant să nu fii patriot, așa cum e aberant să te urăști pe tine însuți, să îți urăști propria identitate.

Orice-ar spune ideologii indistincției, identitatea este în primul rând un dat, nu un construct fluid, o narațiune sau o ficțiune.

Cred deci în firescul patriotismului, pe care îl concep inclusiv, dar sunt mefient față de ideologia naționalistă, pe care o percep ca exclusivă.

Să mă explic: consider că patriotismul se declină concentric. Există un patriotism local (întrebați clujeanul care merge la București), regional (întrebați moldoveanul care trece în Ardeal), național și, cred eu, european și occidental.

Ele nu sunt incompatibile, ci subsidiare. Nu înseamnă că dacă iubești Clujul ești un rău român, sau dacă îți iubești țara ești antieuropean. Dimpotrivă! Cum poți fi un bun român dacă nu te simți atașat de niciun loc din patria ta? Cum poți fi un bun european fără o identitate națională europeană?

În 1 decembrie ne celebrăm statalitatea, dar patriotismul ni-l exersăm în fiecare zi în care ne pasă de țara noastră, de civilizația noastră, de orașul în care trăim și de natura care ne înconjoară, de statul de drept și de exaltantul, dar al libertății”, e mesajul lui Papahagi postat pe rețeaua Facebook.

Legat de recomandările care au venit de peste ocean, Adrian Papahagi a precizat: ,,Cu opțiunile strategice e simplu.

Germanii sunt un popor admirabil, cu o cultură imensă și un geniu tehnic inegalabil, nucleul Europei, principalul nostru partener comercial, iar minunații sași au construit tot ce e mai frumos în România – dar statul german a distrus de două ori Europa, iar ideologii germani ne-au blagoslovit cu marxismul și nazismul.

Rușii sunt frații noștri ortodocși, beau și înjură ca noi, au scriitori fabuloși și filme grozave, dar ne-au ocupat, ne-au adus comunismul, ne-au înjumătățit Moldova, iar statul lor e o tiranie kaghebistă.

SUA ne-a salvat de naziști în 1945 și de comuniști în 1989, nu ne-a ocupat niciodată și ne protejează de o vecinătate ostilă.

Mai simplu decât atât, nu se poate”.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.