ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, OPINII

Profesorul Marian Preda: ,,RĂUL CEL MARE VERSUS RĂUL CEL MIC”

Profesorul Marian Preda a făcut o scurtă analiză a situației și a vorbit despre opțiuni într-o societate dominată de interese, de lipsa unei participări la viața publică și consecințele care decurg de aici.

,,RĂUL CEL MARE VERSUS RĂUL CEL MIC”

– Democrația este o formă de guvernare mai puțin rea decât dictatura.
– PNL sau USR sunt partide politice mai puțin rele decât PSD.
– Realitatea TV (cu tot trecutul ei de care nu uităm) este mai puțin toxică decât A3 sau RTV.
– Kovesi și procurorii ei (dintre care câțiva sunt jalnici, este adevărat!) sunt răul mai mic în comparație cu condamnații Dragnea, Voiculescu, Ghiță, Cosma, Vâlcov și cu toți acoliții lor.
– A pune egalitate între entitățile din fiecare dintre perechile de mai sus este un neadevăr flagrant și extrem de toxic prin consecințele sale.
Când vorbim despre valori, despre bine, spunem un adevăr, anume că toate entitățile menționate sunt rele, fac rău; pentru că nu trăim într-o lume ideală și nu avem variante decizionale perfecte, când alegem, când luăm decizii, când ne poziționăm, trebuie să spunem că răul mai mic este alegerea mai bună și, prin proporțiile lui, prin efectele lui, este de preferat. Lipsa de opțiune, neparticiparea la vot, tolerarea în mod egal a ambelor forme de rău, mai mică și mai mare, presupune o împărțire în mod egal a votului nostru pentru fiecare dintre ele. Această decizie ar fi incorectă, inechitabilă în plan teoretic și catastrofală în practică unde ar favoriza alegerea răului mai mare.
Până construim alternative mai bune, variante decizionale pozitive, să criticăm și răul mai mic și pe cel mai mare, dar să alegem, de fiecare dată, răul cel mai mic!”.