ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Profesorul universitar Radu Carp solicită demararea unei anchete parlamentare

Distribuire articol:

Intrigat de implicarea a trei instituții rusești în finanțarea unui documentar difuzat de TVR Internațional, profesorul universitar Radu Carp solicită demararea unei anchete parlamentare în acest caz.

„Pe data de 7 decembrie 2017 TVR Internaţional a difuzat primul serial al documentarului „Români în Rusia”.

Aşa cum se poate vedea din finalul acestui documentar – disponibil la adresa https://www.youtube.com/watch?v=H824_CN9_Ug – finanţarea care a făcut posibilă realizarea sa vine, printre altele, din partea Ministerului Culturii al Federaţiei Ruse, Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură şi Ambasadei Federaţiei Ruse.

Astfel, trei entităţi de stat din Federaţia Rusă au finanţat un proiect al Televiziunii Române, finanţată de la bugetul de stat al României.

Pe data de 13 februarie ambasadorul Federaţiei Ruse în România, domnul Valery Kuzmin, în urma unei întrevederi cu ministrul de externe român, semnala intenţia de a semna mai multe documente de cooperare între cele două state, printre care şi un protocol în domeniul culturii.

Până la acest moment, s-a negat existenţa unui astfel de protocol de către partea română.

Existenţa acestui documentar se datorează unui protocol de cooperare între cele două state? Ȋn caz negativ, se pune întrebarea pe ce bază a fost realizat. Ȋn caz afirmativ, se pune întrebarea în ce constă acest protocol şi dacă a fost semnat.

Consider necesară demararea unei anchete parlamentare care să clarifice:

– De ce costurile acestui documentar nu au putut fi suportate din finanţarea de la stat care revine TVR sau din finanţări private;

– Responsabilităţile instituţiilor implicate în producerea şi difuzarea acestui documentar;

– Stadiul discuţiilor ruso – române pe marginea semnării unor documente care au fost menţionate de domnul Valery Kuzmin.”


Distribuire articol: