Program de screening pentru tuberculoză

75 de mii de persoane din grupuri vulnerabile, dependenţi de substanţe toxice – deţinuţi, persoane sărace sau fără adăpost – vor fi testate pentru tuberculoză, în cadrul unui amplu program, la nivel naţional, lansat ieri de Ministerul Sănătăţii şi de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Programul se va derula timp de 5 ani şi va beneficia de fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 63 de milioane de lei.

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler a precizat că pacienţii care reprezintă simptomatologie vor fi supuşi unei amnaneze, după care li se face examenul radiologic.

Se va putea examina în timp real atât în caravană, cât şi transmis prin sistemul de internet în Institutul „Marius Nasta” şi caravanele vor fi dotate, de asemenea, cu aparatură de diagnostic de laborator prin care diagnosticul turberculoz poate fi pus în maxim două ore.

Trei caravane mobile vor porni, în luna mai, pentru teste în judeţele: Olt, Dolj şi Giurgiu.

De asemenea, în faţa Ateneului Român din Bucureşti este funcţională, până duminică, o caravană mobilă, unde cei interesaţi pot face testul între orele 11:00 şi 17:00. Anul trecut, în România au fost înregistrate aproape 10 mii de cazuri noi de tuberculoză.

sursa: radioromaniaactualitati.ro

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.