USR a solicitat Administraţiei Prezidenţiale informaţii despre călătoriile preşedintelui Iohannis şi costurile acestora, dar datele au fost ascunse sub pretextul „informaţiilor clasificate”. Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete şi pentru ca instituţiile publice să nu mai poată secretiza cheltuielile politicienilor cu deplasările în ţări exotice, USR a depus un proiect de lege prin care să fie asigurată informarea corectă a cetăţenilor.
„USR a solicitat Administraţiei Prezidenţiale, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii despre vizita oficială întreprinsă în Japonia de preşedinte. Klaus Iohannis consideră însă că românii nu trebuie să ştie cât costă vizitele sale oficiale şi cine îl însoţeşte în ele, ascunzând toate datele sub umbrela ‘informaţiilor clasificate’. Între timp, preşedintele a mai făcut o vizită în America de Sud şi acum se pregăteşte să plece în Africa, iar românii tot nu au aflat pe ce se s-au dus banii lor. Zice preşedintele că legea nu-i permite să fie transparent cu modul în care cheltuie banii publici, USR vine sa-l ajute şi propune modificarea legislaţiei astfel încât nicio instituţie publică să nu se mai poată ascunde sub pretextul informaţiilor clasificate”, declară Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor şi purtătorul de cuvânt al USR.
Dreptul cetăţenilor la informaţie este stipulat şi în Constituţie, iar autorităţile publice au obligaţia să-şi desfăşoare activitatea într-o manieră deschisă faţă de public, în care accesul liber şi neîngrădit la informaţiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la astfel de informaţii să fie doar o excepţie. Cu toate acestea, realitatea ne arată că sunt autorităţi publice centrale sau locale care acţionează într-o manieră ce nu poate fi considerată transparentă, motiv pentru care solicitanţii sunt nevoiţi să apeleze la instanţă pentru a nu le fi îngrădit accesul la informaţii de interes public.
Proiectul USR de lege, iniţiat de Ionuţ Moşteanu, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în sensul stabilirii interdicţiei de a clasifica, ca secrete de serviciu, informaţiile care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra cheltuirii banilor publici. Exceptate de la comunicare vor fi doar cheltuielile care privesc securitatea naţională, a căror divulgare poate prejudicia siguranţa naţională şi apărarea ţării.