ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Proiectul de modernizare a Pieței Centrale, explicat de primarul municipiului Bistrița

Având în vedere recentele luări de poziție din spațiul public cu privire la demersurile care țin de realizarea proiectului de modernizare a Pieței Centrale din zona istorică a municipiului Bistrița, primarul Ovidiu Teodor Crețu a susținut miercuri o conferință de presă pe această temă:

„Am convocat această conferință de presă constatând că referitor la amenajarea Pieței Centrale începe să se repete un scenariu pe care l-am mai parcurs în urmă cu aproximativ 8 ani, atunci când am modernizat parcul municipal. Și atunci au început niște campanii de presă împotriva a ceea ce se intenționa să se realizeze acolo. S-au vehiculat foarte multe informații false, la întâlnirile pe care le-am avut, legal organizate, au venit cetățeni care erau complet dezinformați sau unii care vroiau să dea niște turnuri și văd că același lucru se întâmplă cu Piața Centrală. Încep să se vehiculeze informații false pentru a incita locuitorii Bistriței împotriva unui proiect pe care eu îl apreciez foarte frumos și foarte benefic pentru oraș.
Ca să luăm lucrurile de la început, pentru a lucra pe o zonă sensibilă, așa cum este Piața Centrală, am dorit să avem ca judecători ai unui concurs oameni care sunt specialiști în domeniu, în arhitectură și peisagistică, astfel încât să putem să alegem și să avem ceea ce este mai bun și ceea ce poate să ofere proiectarea arhitecturală din România la data aceasta. Înainte de a intra în datele concrete, eu cred că despre administrația condusă de mine, cu referire la spații verzi cine vorbește ar trebui să se gândească la ce erau, cum erau spațiile verzi înainte de a veni la primărie și cum arată acum. Și mă refer nu numai la parcul mare, ci și la Parcul Tineretului, la Parcul Eroilor și la fostul maidan care astăzi se numește Parcul de la Casa albă. Sunt exemple în care am arătat că ne pasă de ceea ce Bistrița are, că vrem să valorificăm la cel mai înalt grad, dar totodată să și modernizăm. Nu vorbește nimeni despre aliniamentul de tei din parcul Avram Iancu, nu a fost nimeni să vadă prunii înfloriți în parcul de la Casa Albă, dar se lansează lucruri neadevărate, pe facebook în special, cu referire la Piața Centrală. Și acuma am s-o iau cu începutul.
Începutul a fost în 11 august 2014 când am lansat un concurs pe SEAP pentru amenajarea Pieței Centrale: concurs pentru amenajarea Pieței Centrale a municipiului Bistrița, cu termen de depunere a lucrărilor în 7 octombrie, deci timp suficient ca oamenii să lucreze. Am desemnat un juriu împreună cu Ordinul Arhitecților din România, pentru că acest concurs de soluții l-am organizat împreună cu Ordinul Arhitecților. Din juriu au făcut parte 5 persoane, niciuna din Primăria municipiului Bistrița. Intenționat am făcut lucrul acesta. Au făcut parte din juriu domnul arhitect Pop Virgil – profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, președintele Comisiei zonale pentru monumente istorice. Discutăm de anul 2014. Domnul arhitect Paul Niedermeier – profesor la Institutul de Arhitectură „Ioan Mincu” din București, membru în comisia națională, membru corespondent al Academiei. Arhitect Guttman Szabolcs Istvan – la vremea respectivă președintele OAR Transilvania, membru în Comisia națională pentru monumente. Arhitect Liviu Gligor, profesor la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică din Sibiu. Domnul arhitect Emundi Tamaș – arhitect la o firmă de arhitectură din Oradea. Aceasta a fost comisia dată de OAR, noi am fost de acord cu ea pentru a judeca cele 5 lucrări care au fost depuse. Lucrarea câștigătoare a fost cea elaborată de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca, cu 402 puncte.

 

Următoarea etapă a fost realizarea Planului Urbanistic de Detaliu, care a fost elaborat și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local în 24.06.2015, respectiv Hotărârea nr. 78. Cu câteva propuneri care au fost făcute și preluate, hotărârea a fost aprobată cu 18 voturi „pentru” și 3 abțineri din 21 de consilieri prezenți. Planul Urbanistic de Detaliu a avut la bază, bineînțeles, avizele necesare, ale Agenției de Protecție a Mediului, ale Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură. A fost organizată în data de 22 decembrie dezbaterea publică pe acest plan urbanistic și prin Raportul 96.622 din 2015 au fost preluate o parte din propunerile care au fost făcute. Mai mult, hotărârea respectivă a fost atacată în instanță de o doamnă avocat care locuiește în Piața Centrală, pe legislația mediului, pe legislația privind protecția monumentelor. Odată cu noi au fost chemate în judecată – și li s-a propus retragerea avizului – și Agenția de Protecție a Mediului și Direcția pentru Cultură. Am câștigat și local și la Curtea de Apel. Decizia ultimă, a Curții de Apel din Cluj, este din 04.10.2017. Printre altele, Curtea de Apel din Cluj a reținut că pentru compensarea diferenței de suprafață de spațiu verde este introdus elementul acvatic, cursul de apă integrat în pavaj și fântânile contribuind la creșterea confortului termic. Totodată, reorganizarea componentei vegetale are la bază criterii de eliberare a câmpurilor vizuale, în primul rând asupra bisericii și frontonului, de starea și vârsta arborilor și de potențialul acestora de a articula diferite zone funcționale ale pieței, sens în care s-a prevăzut păstrarea unui număr minim de – erau mai puțini, 32, între timp a mai crescut – și plantarea unui număr minim de 15 arbori – între timp a crescut la 16. În 14 martie 2018 am semnat contractul de proiectare, urmând să se realizeze faza DALI care va fi supusă spre dezbatere Consiliului Local în data de 24, luna aceasta. Noi am depus documentele pentru obținerea avizelor, chiar dacă ele au fost obținute și la faza de PUD. Mi s-a comunicat săptămâna trecută faptul că site-ul Agenției de Protecție a Mediului nu funcționează, nu știm de ce. Noi trebuie să avem un anumit număr de zile, îl vom păstra pe site-ul respectiv numărul de zile necesar.
În total, în piață sunt între 102 și 104 arbori, depinde de cine numără. Discutăm de 93 dintre ei pentru că ceilalți sunt în alt proiect și nu intră în acest proiect – arborii de pe latura de Est nu fac parte din proiect. Dintre aceștia, 35 rămân, arborii existenți, plus 5. Cu zona de lângă fântână, în total, 40 plus 16 arbori noi care vor fi plantați. În latura de Est și latura de Nord sunt acei celebri castani de care nimeni nu a intenționat niciodată să se atingă, dar văd că unii lansează faptul că acei castani vor fi eliminați. Mai mult decât faptul că nu vor fi eliminați, am încercat și ne-am documentat pentru a declara unul dintre ei, cel mare, monument al naturii. Din păcate legislația s-a schimbat și Ordonanța 56 din 2007 nu permite – nu este printre speciile enumerate în ordonanță, este castan comun. Este adevărat că el în sine, acel copac, este excepțional, deosebit de frumos, dar ordonanța ne spune clar că pot fi doar anumite specii, enumerate într-o anexă. Castanul comun sau castanul porcesc, cum i se mai spune, nu se găsește acolo. Atunci, sigur, am abandonat ideea de a-l declara monument al naturii. În orice caz, castanii de acolo vor rămâne. Mai mult, în acea zonă vom planta și un molid, astfel încât pentru sărbătorile de iarnă să avem pomul natural, plantat, pe care să-l împodobim. În partea de sud a pieței se remarcă actualul aliniament al copacilor de lângă piață, deci nu de lângă clădiri, pentru că se făcea referire la acei platani, este cam în zona unde vine fântâna, cursul de apă. Observați că acei patru platani sunt rămași acolo. Sigur, în partea dinspre primărie, unde a fost clădirea Gimnaziului Evanghelic, care a fost o clădire importantă pe care vrem să o marcăm pe teren, acolo nu vor mai exista copaci. Dar, per total, procentul de 59% vegetație forestieră, verde, cât rămâne în piață, ne îndreptățește să spunem că nu vom distruge un parc ci vom valorifica piața asezonând vegetația cu clădirile istorice. Dintre arborii care vor fi plantați – arțar de Cleveland 2 bucăți, tei Brabant, cel cu frunza mai lată, unul, platan, stejar, molid, magnolie, scoruș, apoi diverse tipuri de meri ornamentali, cireși japonezi.
Dimensiunea de plantare – și cred că în Bistrița nu trebuie să se mai discute că îi plantăm mici, am arătat că știm ce înseamnă să plantăm – arborii vor avea aproximativ 6 – 8 cm diametru. Arborii plantați pe strada Alexandru Odobescu au dimensiunea asta. Sau arborii plantați în parc.
Referitor la aspectele de legalitate, Piața Centrală nu este încadrată în Cartea Funciară și nu a fost, niciodată, ca spațiu verde. Apare sub regim de drum și curți – construcții. Așa a fost întotdeauna. Legea spațiilor verzi se referă la spațiile verzi. Piața Centrală nu a avut niciodată acest regim și nu îl are nici acum. Bineînțeles, nefiind încadrată ca atare nu face parte nici din Registrul spațiilor verzi, asupra căruia noi lucrăm. Repet, ne-am judecat pentru această variantă inclusiv la Curtea de Apel și am câștigat. Considerăm că acest proiect este unul bun, unul frumos, care va înnobila orașul și suntem în fața unor atacuri similare cu Parcul Municipal. După ce s-a terminat parcul, inclusiv cei care au tunat și au fulgerat au spus „vai ce lucruri frumoase ați făcut acolo”.
Se va folosi piatră naturală, nu beton. Vor fi două fântâni cu țâșnitoare din pavaj. Consider că va rămâne în zonă suficientă umbră, arborii care rămân sunt suficienți. Se va crea o zonă mai însorită să spunem, în partea din față a bisericii. În rest, în partea dreaptă a bisericii privită dinspre intrare rămân arborii, iar în partea stângă, acei cinci castani mari acoperă cu umbră toată zona. Am fost de multe ori, cu mulți oameni, să măsurăm zona de umbră și altele.
Opoziția își începe jocul de glezne pentru alegerile din 2020. Este o chestie firească în politică doar că, părerea mea, se exagerează și se joacă cu un proiect important pentru municipiu. Referitor la alegeri, stiți bine că niciodată nu am ținut cont de impactul acesta. Parcul municipal era în lucru, în săpătură când am candidat din nou, iar bistrițenii au înțeles că acolo se realizează lucruri bune și frumoase și m-au reales. Este în jocul politic, politicianist, să facă astfel de lucruri. Din păcate jocul este, spun eu, cu un bun al orașului, care poate să fie sau poate să nu fie. Nu am îndoială că acest proiect se va realiza. Ne vom judeca dacă este cazul, dar sunt sigur că majoritatea bistrițenilor doresc acest lucru, și-l doresc și au încredere că vom face un lucru frumos. Piața Centrală va fi fără mașini. Va fi cu autobuze electrice, care nu poluează. Și cred că dacă se vor înmulți autoturismele electrice vom găsi locuri pentru ele, inclusiv pentru încărcat deoarece am promovat întotdeauna aceste aspecte.
Sunt foarte mândru de fântâna din Piețișor. Sunt mândru de fântâna din Piața Dominicană. Îmi place foarte mult fântâna de pe pasaj din Piața Dominicană, cum se iese spre strada Nicolae Titulescu. Este frumoasă, este discretă, este elegantă. Dacă vă duceți în orașe mai mici din vest, ca Freiburg sau Augsburg, o să vedeți genul acesta de fântâni, genul acesta de luciu de apă. Nu spectaculoase în sine, ci frumoase. Îmi plac fântânile realizate, le-am văzut pe cele din proiect, iar cei care stau seara lângă fântâni reprezintă un semn că ceea ce am făcut nu este rău, este bine.
Cred că prin acest proiect îmbunătățim și nu cred că rămasul pe loc este soluția. Nici într-o situație. Dacă se rămânea pe loc, piața nu era nici asfaltată, nici pavată și erau tot șanțurile prin care se scurgeau WC-urile celor care locuiesc în oraș. Pas cu pas, fiecare generație a mai făcut câte ceva. Și eu cred că acest proiect este o variantă pozitivă”.

sursă foto și text: Ziarul Primăriei municipiului Bistrița