LIFESTYLE

Proiectul de scădere a numărului de ore în învățământul preuniversitar, adoptat de Parlament

Senatul a aprobat, la începutul acestei săptămâni, proiectul ce prevede reducerea numărului de ore în învățământul preuniversitar, inițiativă legislativă a senatorului PSD Liviu Pop. Astfel, potrivit proiectului ce a fost adoptat, elevii de la liceu vor avea în medie 30 de ore/săptămână, 25 de ore cei de la gimnaziu și 20 de ore cei din ciclul primar.

De precizat că Legea Educației din anul 2011, prevedea același număr de ore ca și cel ce a fost stabilit acum prin proiectul adoptat, dar Ecaterina Andronescu a modificat modificat articolul de lege referitor la numărul de ore, printr-o ordonanță de urgență, acesta mărindu-se de la an la an. Prin proiectul adoptat zilele trecute, s-a revenit practic la articolul inițial din Legea Învățământului, înainte ca acesta să fie modificat de fostul ministrul al Educației, Ecaterina Andronescu. După adoptare, proiectul a fost trimis spre promulgare președintelelui Klaus Iohannis.

Organizațiile sindicale din învățământ au reacționat dur la aceste reduceri ale numărului de ore, deoarece scăderea numărului de ore înseamnă reducerea posturilor din sistemul de învățământ și pierderea locurilor de muncă pentru profesori. Și părinții sunt nemulțumiți de reduecrea numărului de ore și spun că reducerea numărului de ore ar trebui însoțită și de restructurarea programei școlare, foarte încărcată în prezent. Dacă președintele va promulga această inițiativă legislativă, aceasta va intra în vigoare de la începului anului școlar viitor.