POLITICĂ, ECONOMIC

Proiectul USR care obligă instituţiile publice să accepte plata cu cardul şi online a taxelor şi a impozitelor, avizat favorabil

Propunerea legislativă iniţiată de deputaţii USR Brian Cristian şi Viorel Băltăreţu prin care instituţiile şi autorităţile publice vor fi obligate să accepte şi plata cu cardul şi plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor şi altor obligaţii de plată, a primit avize favorabile în Comisia pentru administraţie publică, respectiv Comisia pentru industrii şi servicii. Adoptat deja de Senat, proiectul mai are nevoie doar de raport din partea Comisiei de buget-finanţe şi de votul plenului Camerei Deputaţilor pentru ca măsura propusă de USR să intre în vigoare şi să fie uşurată viaţa plătitorilor de taxe şi impozite.

„În perioada aceasta, vorbim de digitalizare mai mult ca oricând. Ce, până de curând, era o îmbunătăţire la nivel de activitate instituţională, acum, pe fondul pandemiei, a devenit o necesitate. Dacă ne raportăm la instituţiile statului, digitalizarea înseamnă pentru cetăţeni: mai puţin timp pierdut, accesibilitate mai mare, facilitarea operaţiunilor de plată, chiar şi pentru cetăţenii care se află în imposibilitatea de a se deplasa, transparenţă. Cu toate acestea, România se clasează pe ultimele locuri în privinţa digitalizării. De aceea, sunt necesare intervenţii prompte, punctuale, prin proiecte de lege care să încurajeze acest proces, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de instrumente moderne în interacţiunea cu instituţiile statului”, declară deputatul USR Brian Cristian.

„Legea ‘Vreau să plătesc taxe online’ vizează ca operatorii economici care furnizează servicii de utilitate publică şi instituţiile publice ce încasează taxe, impozite, dobânzi şi tot felul de alte sume de la populaţie să accepte şi modalităţile de plată moderne. În momentul de faţă, avem înrolate pe ghiseul.ro aproximativ 1.000 de unităţi administrativ-teritoriale şi, până la 3.300, mai sunt 2.300 de UAT-uri care ar trebui fie să se înroleze, fie să-şi creeze un portal pentru plată. Este o lege care îi va ajuta pe cetăţeni să-şi plătească taxele şi impozitele, inclusiv pe cei care sunt în străinătate şi care deţin proprietăţi în diverse localităţi. Cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să ajungă pe la ghişee şi să stea la cozi. Legea va ajuta foarte mult şi în ceea ce priveşte încasarea taxelor şi impozitelor de către autorităţi”, precizează şi deputatul USR Viorel Băltăreţu.

Proiectul de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Adoptată de Senat la începutul lunii octombrie, iniţiativa USR a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social.

USR îşi manifestă speranţa ca proiectul să obţină cât mai curând raport favorabil şi din partea Comisiei de buget-finanţe, pentru a putea intra pe ordinea de zi a plenului şi a fi adoptat.