Sursa FOTO: wikimedia.org
POLITICĂ, ACTUALITATE

Proteste în Israel

Distribuire articol:

Mii de bărbaţi evrei, considerați ultra-religioşi, au protestat duminică, 30 iunie, pe străzile din Ierusalim. Protestele au fost declanşate ca urmare a unui ordin al Curţii Supreme de a începe înrolarea bărbaţilor pentru serviciul militar. Conform presei, au existat ciocniri violente între protestatari şi poliţie duminică seara, când poliţiştii, călare pe cai, şi folosind un tun de apă, au încercat să-i disperseze pe demonstranţii, care erau îmbrăcaţi în cunoscutele costume negre.

De zeci de ani există scutiri de la serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii ultra-religioşi din Israel, care scutiri au expirat în urmă cu trei luni, iar guvernul premierului Benjamin Netanyahu nu a reuşit să adopte legislaţia care le-ar fi inclus în lege.

Cea mai înaltă instanţă a dispus anularea subvenţiilor de stat pentru bărbaţii ultra-religioşi de vârstă de recrutare care studiază în şcolile religioase, iar procurorul general, Gali Baharav-Miara, a decis, la sfârşitul lunii martie, că armata este obligată să recruteze studenţi religioşi care anterior au fost în mare parte scutiţi.

Hotărârea are în vedere aproximativ 63.000 de bărbaţi, care, în viziunea executivului, ar putea întări trupele israliene aflate în conflict.


Distribuire articol: