PSD lupta anticorupţie dosar Darius Vâlcov USR
POLITICĂ

PSD a adus lupta anticorupţie în moarte clinică, dovadă şi închiderea dosarului lui Darius Vâlcov

Uniunea Salvaţi România consideră că decizia procurorilor DIICOT de a închide un dosarul lui Darius Vâlcov, pe motiv că nu există un interes public în urmărirea penală, este un semnal rău pentru repornirea luptei anticorupţie.

“Guvernarea PSD a încercat şi a şi reuşit să oprească lupta anticorupţie, după cum arată bilanţul Parchetului General pe 2019 publicat zilele trecute, în care am văzut o scădere de peste 43% a activităţii în domeniul corupţiei funcţionarilor publici. Modificarea legilor justiţiei, înfiinţarea Secţiei Speciale ca un instrument de presiune şi şantaj asupra magistraţilor, politizarea numirilor de procurori şefi şi tentativele de subordonare a CSM, toate avându-i ca artizani pe corifeii PSD, ALDE şi UDMR – Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Tudorel Toader şi Marton Arpad – au dus lupta anticorupţie în moarte clinică.”, susţine deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

USR transmite că scăderea numărului de dosare privind infracţiunile de corupţie între anii 2015 şi 2019 trebuie să ridice semne de întrebare. În anul 2019 s-a ajuns la un număr de 813 de dosare pentru fapte de corupţie (din care 382 instrumentate de DNA) de la 1910 dosare în 2015 (din care 992 instrumentate de DNA).

În cazul infracţiunii de abuz în serviciu scăderea e şi mai dramatică, numărul de dosare pentru această faptă scăzând cu 42% faţă de 2018 (de la 130 de dosare în 2018, la 75 în 2019). În comparaţie, în anul 2015 au existat 259 de dosare pentru abuz în serviciu iar în 2016 nu mai puţin de 295 de dosare.

“Noii şefi de pachete sunt numiţi de trei luni. Este prematur să facem o evaluare, dar hotărârea în cazul Vâlcov nu este deloc încurajatoare. De aceea, USR susţine în continuare nevoia de a implementa recomandările Comisiei de la Veneţia în domeniul justiţiei şi putem începe cu desfiinţarea Secţiei Speciale”, conchide deputatul USR Silviu Dehelean.