OPINII

PSD, acest fals mare partid european

În ultimele zile, din motive mai mult rele decât bune, opinia publică românească tot aude despre Parlamentul European. În curând se va dezbate la Strasbourg situația din România și se va adopta o rezoluție, mai mult ca sigur critică, despre ce face Guvernul PSD-ALDE cu statul de drept și cu justiția.

Liviu Dragnea dă vina pe popularii europeni, care ar vrea să facă rău unuia dintre cele mai mari partide socialiste din Uniune. Încearcă să se victimizeze, dând vina pe tot felul de comploturi paralele și împroșcând cu minciuni. Ignoră faptul că cererea de dezbatere vine de la verzii europeni sau că există deja voci în interiorul socialiștilor europeni care cer din ce în ce mai mult excluderea PSD.

Creează iluzia unui PSD cu vocație europeană și cu un rol vital în UE.

Această iluzie este accentuată de două probleme. Pe de o parte, socialiștii stau, în general, prost în sondajele europene. Marea delegație italiană de la Partito Democratico al lui Renzi este pe cale de a fi furată de noua coaliție a lui Macron, iar în restul țărilor, cu excepția – poate – a Spaniei, se preconizează pierderi masive pentru partidele socialiste.

Iar PSD are o delegație importantă din grupul S&D (socialiștii și democrații din PE). Cu 14 membri (MEPs), sunt a patra delegație, la egalitate cu spaniolii, în contextul în care pe locul 3 sunt englezii, care stau să plece din UE. Pare că importanța socialiștilor români e prea mare ca aceștia să fie puși în pericol.

Apoi, e drept că și popularii europeni, PPE, au oaia lor neagră, Viktor Orban, în jurul căruia au făcut de multe ori scut, la fel cum odinioară făceau în jurul lui Berlusconi. Pentru populari este, ce-i drept, relaxant să fie nevoiți să mai discute și abuzurile antidemocratice ale unui guvern din tabăra politică adversă. Sau cel puțin așa pare.

Din păcate pentru Dragnea, calculele sale nu sunt tocmai corecte.

În primul rând, grupul socialiștilor europeni, chiar așa în decădere electorală cum e, este unul dintre cele mai principiale din Parlamentul European. Votează constant împotriva derapajelor antidemocratice și a violărilor principiilor de stat de drept, în UE și în afară, de mulți ani. Au, în general, integritate. Ceva greu de înțeles pentru un socialist român.

Tocmai pentru a se proteja, o reacție mult mai probabilă ar fi pentru ei să stârpească răul din interior, repede, înainte de a-i afecta negativ și mai mult în sondajele din țările lor.

Apoi, mulți deputați din PPE au votat luna trecută împotriva lui Orban. Scutul popular are crăpături, iar argumentul ipocriziei popularilor versus socialiști pică. Politicienii europeni cu atât mai puțin nu vor tolera o deteriorare a situației din România. Plus că, hai să fim serioși, Dragnea nu este Orban.

Iar iluzia că PSD ar fi un partid mare este exact asta: o iluzie! Calitatea, la nivel european, este mult mai importantă decât cantitatea și numărul, la nivel de putere de a influența decizii, nu este totul.

Sigur, în 2014, la ultimele alegeri europene, PSD a reușit să obțină jumătate din mandatele puse în joc (16 din 32)! Dar asta, cu un rezultat real de numai 11,5% din totalul alegătorilor, din cauza absenteismului masiv la vot. Asta nu înseamnă nicidecum vreo legitimitate reală în fața românilor.

Au reușit, totuși, să își creeze un important pol de putere în Parlamentul European. Cu o delegație care, iată, ne-a oferit și un prim-ministru, s-au așezat pe o mare bază de resurse de tot felul ale UE. Mai important, au reușit să bruieze mereu, până în ultima vreme, încercările de a examina abuzurile și derapajele de tot felul ale guvernelor PSD.

S-au folosit de locurile din PE la fel cum se folosesc de tot: fără viziune, în rapidul și egoistul interes imediat, personal, acoperind totul cu o pătură cosmetică de evenimente culturale scumpe. În afară de doi-trei deputați mai activi, restul delegației s-a întrecut permanent în mediocritate și absenteism. S-au comportat ca un partid mic, provincial, cu deputați reactivi și nu proactivi, cu un număr minuscul de rapoarte și reușite în ultimii cinci ani. Pe scurt, ca un partid mic la viziune și capacități!

În realitate, comportamentul celor din delegația PSD nu a făcut decât să îi izoleze și mai tare. În marea lor majoritate, eurodeputații PSD nu au înțeles niciodată adevăratul potențial al rolului lor, dincolo de a aduce la Bruxelles primari pesediști, de a călători în țări exotice sau de a-și angaja copiii în funcții publice.

Din păcate, pentru ei și pentru cetățenii europeni pe care ar fi trebuit să îi reprezinte, PSD a irosit acel mare mic câștig pe care l-a obținut în 2014.

În 2019, pe 26 mai, vin alegeri noi pentru Parlamentul European. PSD va încerca tot posibilul să se agațe de polul de putere pe care îl are. Va face votul dificil sau imposibil pentru diaspora, va șicana, va minți și nu numai.

Ține de voi să le trageți preșul european de sub picioare.

Pentru asta, nu uitați că este nevoie să și semnați, nu doar să votați! Să semnați pentru o listă de candidați (doar una) a unui alt partid. Iar apoi, cumva, să vă asigurați că veți putea vota, corect și liber. Pentru cei din afară, asta poate însemna un drum până în România.

Pentru că a venit timpul să trimitem PSD acolo unde îi este locul: la groapa de gunoi a istoriei europene!