PSD-ALDE face scut în jurul Adinei Florea şi ignoră Comisia de la Veneţia

Uniunea Salvaţi România condamnă decizia PSD-ALDE de a respinge propunerea legislativă a USR de a implementa, în mod corect şi coerent a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prin modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a Legii nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

„Prin poziţia adoptată în timpul dezbaterilor din Senat, PSD a făcut scut în jurul Adinei Florea şi a Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor incomozi şi a celor care se opun încercărilor din ce mai ce mai străvezii ale penalilor de a controla justiţia. Prin această propunere legislativă, USR şi-a manifestat fără echivoc opţiunea pentru a apăra independenţa justiţiei şi statul de drept”, transmite senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Propunerea legislativă a USR ar fi transpus în cadrul legislativ al organizării justiţiei – în mod complet şi coerent – recomandările Comsiei de la Veneţia, după cum urmează:

– clarificarea independenţei şi stabilităţii procurorilor;

– corectarea prevederilor privind durata perioadei de formare a magistraţilor;

– consolidarea procedurilor de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, în sensul asigurării unui rol mai important al CSM şi al Preşedintelui României şi al contrabalansării influenţei disproporţionate a ministrului Justiţiei;

– desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care şi-a dovedit deja rolul nociv, ca instrument de intimidare şi hărţuire a magistraţilor indezirabili pentru regimul PSD -ALDE.

USR a depus, în octombrie 2018, un proiect de lege care transpune recomandările Comisiei de la Veneţia în legile justiţiei.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.