ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

PSD criticat pentru noul program de guvernare

Coaliţia PSD + ALDE a prezentat un nou program de guvernare, publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor – fără a da explicaţii de ce era nevoie de un nou program de guvernare în condiţiile în care exista unul – care intenţionează să-l pună în practică noul cabinet ce se prefigurează, avându-l drept premier pe Mihai Tudose.
Reacţiile nu au întârziat să apară, fostul consilier al lui Dacian Cioloş,  Ionel Dancă,  aducând critici extrem de dure:
” Noul program de guvernare aduce o “revolutie” in gandirea PSD. Dupa ce au constatat, asa cum arata datele economice pe primele cinci luni ca nu poti in acelasi timp sa majorezi pensiile si salariile si sa reduci si taxele, creierele economice ale partidului au avut o revelatie fulminanta si vin cu o noua abordare.
Dupa un experiment economic si bugetar esuat au ajuns la o concluzie elementara pentru oricine ar fi studiat minimal legile economice care guverneaza finantele publice.
Astfel, au aflat si ei ca pentru a majora cheltuielile sociale trebuie sa cresti veniturile bugetare.
Drept urmare, obiectivul principal al noului program de guvernare este o impozitare mai mare imbracata in noi promisiuni de majorare a salariului minim si a punctului de pensie.
In realitate, executia bugetara din primele luni, in care veniturile au fost mai mici decat cele prognozate iar cheltuielile mult mai mari decat erau anticipate, au dus la aceasta nevoie disperata de resurse financiare pentru acoperirea promisiunilor lor nerealiste.
Solutia propusa, din pacate, este o recunoastere a incapacitatii si incompetentei de administrare si colectare a veniturilor bugetare. Renuntarea la impozitul pe profit si inlocuirea acestuia cu un impozit pe cifra de afaceri este un barbarism fiscal pentru o administratie care se dovedeste incapabila sa reduca evaziunea.
Tinta sunt companiile cu venituri mari dar care prin scheme de optimizare fiscala legale raporteaza un profit mai mic decat ar fi asteptat. La fel de vizate sunt si societatile cu cfirea de afaceri mai mici, din zona IMM-urilor care raporteaza frecvent pierderi.
Si pentru unii si pentru altii, statul nu mai lasa loc de optiune si impune intr-o maniera grosolana un mod de taxare primitiv. Efectul, din pacate nu va fi cel dorit, pentru ca un regim fiscal neprietenos are consecinte negative pe termen mediu si lung in ceea ce priveste atragerea de investitii si dezvoltarea afacerilor.”.
Şi fostul premier al PSD, Victor Ponta, nu vede cu ochi buni noul program de guvernare, aducând, punctual, o serie de critci şi consideră că acesta „îi va da lovitura de grație și va duce la prăbușirea politică a lui Liviu Dragnea”:

„Programul de guvernare al Guvernului “Dragnea 2” ( avandu-l ca Premier pe Mihai Tudose) modifica substantial si grav in zona economica si fiscala Programul de Guvernare asumat in ianuarie anul acesta de Guvernul “Dragnea 1” (avandu-l ca Premier pe Sorin Grindeanu) / si contrazice fundamental Programul de Guvernare al PSD “Dragnea – Valcov” din Campania Electorala din 2016!!!

Eu cred ca acest Program ii va da lovitura de gratie si va duce la prabusirea politica a lui Liviu Dragnea – intrebarea este daca PSD reuseste sa se salveze sau se va prabusi impreuna cu “Seful”! Si mai ales intrebarea importanta este daca nu se va da o lovitura Romaniei similara cu cea primita in 2009-2010!!!

Sa va explic la ce ma refer in mod concret :

1. In Campanie Dl Dragnea a repetat obsesiv faptul ca cere votul oamenilor pentru a aplica Programul de Guvernare “la virgula” si “exact la datele anuntate”!! Au fost prezentate in emisiuni tv tabele cu termene fixe si masuri individualizate.
Dupa 6 luni Raportul facut chiar de catre domnii Dragnea si Valcov spune ca acesta a fost realizat in proportie de sub 15%!

2. Pretextul executiei politice a Guvernului ” Grindeanu” l-a reprezentat nerealizarea Programului de Guvernare/ dupa ce a fost daramat noul Guvern “Dragnea 2 – Tudose” il modifica fundamental din prima zi

3. In Programul de Guvernare cresterea semnificativa de pana la 100% a salariilor in domeniul bugetar a fost promisa pentru data de 1 Iulie . Legea adoptata recent prevede insa deja o amanare pentru 2018 insa masurile anuntate azi arata ca maririle efective de salarii (daca vor fi aplicate vreodata) vor fi “recuperate” la buget prin trecerea tuturor contributiilor sociale in sarcina angajatului !!! Pe hartie vor creste – in buzunar nu.
Sau alta varianta la fel de rea – conform proiectiei bugetare oficiale pentru perioada 2018-2020 NU sunt surse bugetare care sa acopere aceste cresteri . O sa avem din nou un Traian Basescu ca in 2010 sa taie??? Doamne Fereste!

4. Programul de Guvernare prevedea scaderea TVA la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018 – a fost azi amanata pentru 2019 ( pentru ca este an electoral sau pentru ca este nesustenabila)!

5. Programul prevedea cresterea semnificativa a investitiilor publice incepand chiar cu 2017 – conform datelor oficiale prezentate de MFP pana la acest moment investitiile sunt cu 60% mai mici decat in 2016 ( anul cu cele mai slabe investitii dupa 2009)

6. Programul prevedea o crestere exponentiala a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune! In 6 luni din anul 2017 din cei aproape 2 MILIARDE euro prevazuti in buget au fost primiti putin mai mult de 2 MILIOANE ( 0,1 %!!!!). Prin desfiintarea Ministerului Fondurilor Europene si includerea sa in Ministerul Dezvoltarii condus de doamna Sevil Shaideh capacitatea institutionala care a adus performanta in perioada 2012-2015 a fost distrusa

7. Programul a dat asigurari mediului de afaceri si investitional privind stabilitatea Codului Fiscal din 2015 si a reglementarilor in domeniu. Prin noul proiect de impozitare diferentiata in functie de cifra de afaceri (nu de profit) reprezinta o catastrofa pentru marii contribuabili si investitori . Efectele negative se vor resimtii imediat atat in mediul de afaceri cat si la incasari.

Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri poate duce la situatii aberante – ca exemplu : daca EXXON investeste 1 miliard de dolari pentru exploatarea gazului din Marea Neagra fiind evident in pierdere in primii ani il impozitam ?!? Daca Mercedes vrea sa sa faca o noua fabrica la Sebes cu o investitie de 500 milioane euro ii mai cerem inca 80 noi ca impozit?!? Daca Dacia are un an in care trebuie sa scada marja de profit dar sporeste productia noi il impozitam mai mult pentru asta?!?! Daca Hidroelectrica decide sa faca investitii in reteaua sa avand evident o scadere a profitului ii impozitam modernizarile?!?! Un investitor roman care face o mica fabrica cu o investitie de 1 milion de euro din banii proprii ii vom lua din primul an inca 160.000 ca impozit – desi este normal sa fie pe pierdere la inceput??? Evident ca in aceste conditii marii investitori si contribuabili vor avea o mare problema!

8. Conform Programului Fondul National Suveran de Investitii a fost promis ca un instrument de punere in comun a resurselor pe care Statul Roman inca le mai detine in vederea finantarii unor mari proiecte de infrastructura ( care nu sunt acoperite de fondurile europene)!

Spre deosebire de ceea ce s-a promis in Programul de Guvernare acum se doreste practic folosirea acestui FOND ca o cale netransparenta si ilicita prin care tot ceea ce Statul Romana inca mai detine ( Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Salrom, participatiile inca detinute la Romgaz, Transgaz, Electrica, Transelectrica, etc) sa fie vandute catre fonduri private din afara tarii, acolo unde Domnul Dragnea a facut promisiuni cu caracter personal ! Banii incasati vor acoperi doar in mod temporar masurile de cresteri de salarii si pensii dar vor ruina economia nationala pe termen mediu si lung .

9. Aplicarea impozitului pe venitul global de la 1 ianuarie 2019 va aduce doar in acel an mai multi bani de cheltuit pentru o categorie de electorat / insa in 2020 va aduce catastrofa bugetara / ANAF nu are infrastructura necesara pentru a creste de 10 ori numarul de contribuabili gestionati / bugetul central si cele locale vor avea un gol urias de venituri in 2019 / oamenii obisnuiti care vor cheltui banii in 2019 se vor trezi in 2020 ca trebuie sa dea dintr-o data o suma uriasa de bani reprezentand impozitele datorate anului anterior – daca nu vor avea ( ceea ce este de asteptat pentru peste 70% din ei) vor fi executati silit de ANAF?!?

10. Programul de Guvernare prevedea alocarea anuala a 2% din PIB pentru cheltuielile militare . In 2017 nu se face va in realitate nicio achizitie ( suntem deja in Semestrul 2 si nu s-a finalizat nicio procedura). Aceasta “economie” va acoperi alte gauri din buget dar in 2018-2020 trebuie sa punem mai multi bani pentru a ne respecta angajamentele asumate in fata partenerilor nostri strategici SUA si NATO. Promisiunile neonorate si pacaleala acestora vor afecta grav imaginea noastra in fata Guvernelor dar si a investitorilor care provin din aceste tari!

Programul de Guvernare prezentat si asumat cu atata indarjire de catre Liviu Dragnea in 2016 a esuat deja – la nici 6 luni de la Alegeri (dovada ca a fost criticat si acum schimbat chiar de catre autorii sai )! Oricata propaganda televizata va fi pompata oamenii incet incet realizeaza acest lucru. Cu siguranta il vor sanctiona pe Liviu Dragnea – dar si PSD va plati un cost enorm!”.